Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2017. november 27., hétfő

Várólista - 2017. november

Nem haladok olyan tempóban az olvasásaimmal, illetve az értékelések írásával, ahogy azt szeretném. Ugyanakkor a kiadók megkezdték, sőt a hónap végére csúcsra is járatták a nagy évvégi hajrát és gondoskodtak arról, hogy mindenkinek legyen olyan és annyi könyv a karácsonyfája alatt, amilyet és amennyit szeretne. Persze ott van még a december is, de az előrelátó kiadók azt is figyelembe veszik, hogy annak a kiadványnak el kell jutni a boltokba, az emberekhez és ugye ilyenkor a csomagküldéssel is lehetnek problémák a megnövekedett leterheltség miatt. Arról nem is beszélve, hogy vannak olyan olvasók, akik tervezni szeretnek, azt viszont már nem kedvelik, ha minden az utolsó pillanatra marad - és sokkal jobb érzés, ha a rég vágyott és frissen megjelent könyv már a lakásban, a saját könyvepolcon van biztos helyen, nem pedig valahol útközben.

Az biztos - előre szólok -, hogy ez egy eléggé hosszú poszt lesz. Ami azért mosolygásra késztető, mert aki rendszeresen látogatja a blogot, az tudja, nálam egyébként sincsenek rövid bejegyzések - csak hosszúak és még hosszabbak. Úgy döntöttem, hogy most hagyom a kategóriák szerinti csoportosítást, inkább kiadónként hozom a novemberi kínálatot.

Kezdeném mindjárt az Agave Könyvekkel, amely kiadó nem csak az abc betűrendje szerint került az első helyre, hanem a november havi megjelenéseit tekintve is. Mondjuk ebbe az is belejátszik, hogy ez a kiadó december hónapban már nem jelentet meg kiadványt. Tehát, ha új regényre vágyunk, akkor ezek közül érdemes válogatni - persze a korábbi megjelenéseket sem kell elfelejteni.
  • Dennis Lehane egyik regénye volt a 2017-es év nyitó megjelenése a kiadónál és a szerző másik kötete ott van a novemberi megjelenések között is. Az Egymásba veszve a fülszövege - és mivel belekezdtem, már ki merem jelenteni, hogy az eddig olvasottak alapján - jófajta thrillernek ígérkezik. Egyelőre még lassan építkezik, de határozottan érdekel a cselekménye.
  • Brandon Hackett új könyvét most nem a könyvheti sátrakban, hanem a karácsonyfa alatt érdemes keresni. A Xeno egy száz évvel későbbi jövőt mutat be, ahol a súlyos problémákkal küszködő Föld egy idegen civilizáció uralma alatt senyved és ahol a bolygót féreglyukákon keresztül más xenobolygókkal kapcsolták össze. Biztos vagyok benne, hogy Hackett - azaz Markovics Botond - megint érdekes világot álmodott meg és vetett papírra.
  • N. K. Jemisin Az obeliszkkapu című regénye A megtört föld sorozat második kötete. Különlegessége, hogy az első rész tavaly, ez a kötet pedig idén nyerte el a legjobb regényért járó Hugo-díjat. Örülök neki, hogy megjelent ez a rész is, viszont még az első rész olvasásával is adós vagyok - magamnak, a véleménnyel meg nektek.
  • Dan Simmons az a szerző, akinek vaskos kötetei elég sok helyet követelnek maguknak a könyvespolcomon, de ez nem bánom. Az Hyperion-ciklus és az Ílion mellé azért még szorítok helyet a terjedelme miatt két kötetben kiadott Olümposznak, amely az Ílion duológia második, egyben befejező része.

A Fumax Kiadó is ügyesen vette az könyvkiadás által felállított akadályokat (gondolom, mert megedzették a srácokat a képregények): először a fantasy területén szerzett magának színvonalas regények megjelentetésével hírnevet és rangot, most pedig a sci-fi felé kacsingat erősen és hozza ki a beltartalmat és a külsőt tekintve is igényes köteteit. Csak így tovább fiúk!
  • Mark Lawrence az a szerző, akit a fantasy olvasóknak nem kell bemutatni. Ahogy a Fumax kiadó könyveit kedvelőknek sem, hiszen ez már a nyolcadik magyar nyelven megjelent mű lesz, amelyet az író papírra vetett. A Széthullott birodalomtól elköszöntünk, ez már egy másik világ. A Vörös nővér Az Ős könyve sorozat első kötete, amelynek - az eddig olvasottak alapján - a mágiarendszere nagyon különleges. Kíváncsian várom, hogy rám milyen hatással lesz majd.
  • Akit szintén nem kell bemutatni az Andy Weir - ha mégis, akkor ő az a csávó, aki a Marson ragadt másik csávóról írt egy nagyon jó könyvet. Ugye, hogy így rögtön megvan, ki is ő. Mindjárt gondoltam. Az Artemis ezúttal a Holdon játszódó történetet mesél el, amelynek főszereplője Jazz Bashara, aki bűnöző és élete legnagyobb lehetőségét megragadva igyekszik végrehajtani a tökéletes bűntényt. A háttérben azonban minden sokkal bonyolultabb, mint az előzetesen adott tájékoztatások alapján gondolta volna, a tétek pedig hatalmasak. A már ismert humor és tudoményos alaposság, valamint egy újabb, a Holdon játszódó regény - az idei év a Hold éve volt.
  • Adrian Tchaikovsky Az idő gyermekei című regényei veszi az egyik alap problémát, ami nem más mint, hogy az emberiség elpusztította a Földet és menekülni kényszerül. Ennek feltétele egy olyan bolygó, amely alkalmas az emberi életre. Találnak is egyet, amelyet terraformálással az ősök már alkalmassá tettek erre, de odaérve az látszik, hogy az új édennel komoly gondok vannak: a bolygó korántsem lakatlan. Tetszett az alapötlet és ezzel el is döntetett: nekem ez a könyv kell. És nektek?
Nagy és még annál is nagyobb örömömre a Gabó Kiadó érdekes köteteket jelentetett meg ebben a hónapban - bár van, amelyiknél eléggé mélyen a zsebbe kell nyúlni, hogy a beszerzés teljesülhessen, de annyi baj legyen. Azt viszont sajnálom, hogy az egyik kedvenc sorozatom harmadik része nem fért bele az év végi hajrába.
  • Brian Staveley Az utolsó halandó kötelék című regénye, amely A Csiszolatlan Trón krónikája sorozat harmadik, egyben befejező része az egyik azon megjelenések közül, amelyért elég borsos árat kér a kiadó. Cserébe viszont hét és félszáz oldalnál valamivel több szöveget és kemény kötést kap az olvasó. No igen, ezt a sorozatot is olvasni kellene, már pont itt lenne az ideje. Viszont érdemes volt előrendelni a kiadónál, mert harminc százalékkal olcsóbban lehetett hozzájutni.
  • A rövid próza iránt van érdeklődés - ezt mondta a kiadó. És ha már így van, akkor elindította az SFF alsorozaton belül a zsebkönyv sorozatát, amelynek első kötete Alastair Reynolds Lassú lövedékek című kisregénye.
  • Az előbb említett zsebkönyv sorozat második, az elsővel egyszerre megjelenő kötete pedig Daryl Gregory Mind remekül megvagyunk című kisregénye. Mindkettő előrendelve, kíváncsi vagyok, hogy mennyire jönnek majd be - mert a regényeket jobban kedvelem, mint a novellákat.
  • A kiadó nagyon bízik a rövidprózában, mert a fa alá szánta a Sötétség címet viselő, huszonöt modern horrornovellát tartalmazó, Ellen Datlow szerkesztésével összeállított kiadványt. És valóban, a borítón elég nagy nevek sorakoznak, hogy a tartalom vonzó legyen.
  • És ha már novellák... Egy csodálatos kiadvány került ki a napokban a nyomdából, ez pedig Ursula K. LeGuin Valós és valótlan című kétkötetes novellagyűjteménye. A kötetek ára szintén elég magas, együtt pedig még inkább, de tutira megéri az anyagi ráfordítás.
A Könyvmolyképző Kiadó kínálata mostanában nem fekszik annyira nekem, mint korábban, de azért igyekeznek gondolni a tini korból kinőtt olvasóikra is, akiket már nem elégít ki cselekményként az, ha a főszereplő a tükör előtt illegeti magát, nem tudja eldönteni, hogy két pasi közül melyikbe szerelmes és ahol nem a kamaszok mentik meg a felnőttek helyett a világot. Igen, van élet és kínálat Vörös pöttyösök után és azokon kívül is - szerencsére. A jelenleg nekem való regényeket a Zafír és a Kristály pöttyös könyvek kínálatában találtam meg.
  • Ilona Andrews Kate Daniels sorozatának második - már régóta nagyon várt - kötete, a Perzselő mágia kikerült a Sötét örvény besorolás alól és kapott helyette egy Zafír pöttyöt. Elvileg itt jobb helye van besorolás szerint, bár nem hiszem, hogy ettől olvasottabb lesz a sorozat, de úgy legyen. Részemről nagyon várós a folytatás és már elő is rendeltem - ezt most kivételesen nem a kiadótól.
  • A Kristály pöttyös könyvek képviselik a kínálatban a thrillerek és női pszichothrillerek kategóriát. Anne Fraiser A testolvasó című regénye volt az egyik, amelyik felkeltette az érdeklődésem. Kívánságlistára tettem, még az is lehet, hogy megtalálom a karácsonyfa alatt.
  • Dot Hutchinson Pillangók kertje című regénye volt a másik, amelynek a fülszövege alapján felcsillant a szemem, mert az életben nem, de a könyvek lapjain valahogy vonzódom az őrült és elborult egyénekhez - talán mert különlegesek és érdekesek. Bárhogy is legyen, előbb vagy utóbb majd olvasni fogom ezt a történetet. Amely egyébként egy sorozat első kötete.

A végére maradt a vegyes válogatás, amely kiadóktól csak egy-egy kiadványon akadt meg a szemem. 
  • A PlayOn Kiadó lassan, de ütemezetten - kb. hat év alatt - megjelentette Andrzej Sapkowski Vaják sorozatát. A nyomdából frissen kijött,  A tó úrnője címet viselő kötettel befejeződött a sorozat. 
  • A Delta Vision az idén sok problémával küzdött és eléggé el van maradva a könyvkiadásokkal. Az egyik szemem sír - mert sok jó könyvet vártam még az éven, amelyekre már csak jövőre számíthatok -, a másik viszont örül, mert végre megjelent Dave Duncan Kardok ege című regénye, amely A király pengéinek története sorozat harmadik, egyben bejező része. Ez pedig egy újabb sorozatot jelent, amelyet már csak olvasnom kellene.
  • A Művelt Nép Könyvkiadó nem éppen a szívem csücske, de ők jelentetik meg Réti László  Kaméleon sorozatát, így itt a helyük. A Panda címet viselő regény az igencsak szabad szájú Camerin Larkin őrmester következő kalandja, a sorozat harmadik kötete. Már előrendelve, és tuti nem fogom sokáig olvasatlanul tartogatni a polcon.
  • A Maxim Kiadó kínálata sem igazán a kedvemre való mostanában, de azért hatalmas cuppanós csókot kapnak tőlem, mert elhozták a Janet Evanovich - Lee Goldberg szerzőpáros legújabb regényét, a Fox és O'Hare sorozat harmadik kötetét. Az FBI-os nyomozó és a svindler legújabb közös nyomozása A nagy meló címet viseli a borítóján.
  • A XXI. Század Kiadó köteteivel eddig csak szemezgettem, de még nem olvastam tőlük. Most is ezt teszem, mámint a szemezgetést, mert Sarah Perry Az essexi kígyó című regénye első pillantásra gyönyörű ugyan, a fülszövege is érdekes, de mégsem érzem magaménak. Viszont nagyon jókat olvastam eddig róla és éppen ez az, ami miatt továbbra is rajta tartom a szemem a kiadványon.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons