Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2016. június 14., kedd

Anthony Sheenard: Ellopni egy Chagallt (Mysterious Universe 33.)

A Mysterious Universe egy olyan logós sorozat, amelynek történeteit hazai szerzők vetették papírra - még ha a nevekből ez nem is tűnik egyértelműnek. Terjedelmes - regényeket és különböző antológiákban megjelent novellákat is szép számban tartalmazó -, ugyanabban az univerzumban játszódó sorozat, amely esetében a különböző írók más-más főszereplőt mozgatnak és helyeznek a kalandok középpontjába. A kötetek akár sorozat formában, akár önállóan is fogyaszthatók - persze teljesebb az élmény, ha az előzmények is ismertek, de az aktuális történet anélkül is teljes mértékben élvezhető. Éppen ezért senkit se riasszon el az olvasástól, ha a kiszemelt regény a sorozatpolcon a sokadik sorban helyezkedik el, hanem nyugodtan vágjon bele. Persze, aki szeretné, az a legelejétől is elkezdheti a kalandok megismerését.

Értékelés: 9/10
Kiadó: Inomi Kiadó
Kiadás éve: 2004.
Terjedelem: 425 oldal
Borító ár: 1.890 ,- Ft
Sorozat: Mysterious Universe
Kategória: sci-fi, kaland, akció

A sorozat kötetei és novellái
(a teljesség igénye nélkül):
I.M. Brod: Tüske a köröm alatt
Harrison Fawcett: Katedrális
Anthony Sheenard: Sötétség előtt
Anthony Sheenard: Árnyak ébredése
Dave Howard: A Démoncsászár fejvadászai
Harrison Fawcett: Ópiumkeringő
Harrison Fawcett: A Korona hatalma
Harrison Fawcett: Feketecsuklyások
Harrison Fawcett: Jó nap ez a halálra
Anthony Sheenard: A hercegnő nyakéke
Anthony Sheenard: Ellopni egy Chagallt
Anthony Sheenard: A holtak galaxisa
Anthony Sheenard: Az Excalibur keresése I.
Anthony Sheenard: Az Excalibur keresése II.
Dave Howard: Angyalok és tolvajok
Harrison Fawcett: Best of Brett Shaw
Anthony Sheenard: Vadászat egy szimurgra

Vásárlás:
a kötetek a nagyobb könyvesboltokban,
online könyváruházakban nyomtatott
formában,
a lira.hu oldalon pedig elektronikus
formában is megvásárolhatók.

A szerző további művei:
Dreamworld sorozat
(A Főnix ébredése, A sárkánypap álmai);
Városalapítók,
Parázs-varázs,
A csonkolás művészete,
A szerencse zsoldosai,
Földfaló,
Egy ghoul vacsorája,
Két tűz között,
Liliom és vér,
A démon szeme,
Legendák földje (Vadásznak vadásza,
A lelkek birodalma, Tündérösvény);
A láthatatlan város
Magam sem olvasom a megadott sorrendben a sorozat köteteit, hanem néha kiragadok innen-onnan egy-egy történetet - pont azt, amelyikhez éppen kedvem van. Valamikor, még évekkel ezelőtt olvastam a Katedrálist - nekem az a szép nagy, majdnem két kilogrammot nyomó kötet van meg, amelyben az összes idevágó történetet egybedolgozva adták ki -, és bizony kedvemre való volt, amivel a lapokon találkoztam. De azt a regényt Harrison Fawcett vagyis Fonyódi Tibor írta. A Mysterious Universe sorozat másik, legtöbb regényt író szerzője pedig Anthony Sheenard, azaz Szélesi Sándor - ő az a magyar szerző, akitől egyébként sok más történetet is olvastam. Ahogy nem ez volt az első York Ketchikan regény sem, ami már a kezeim közé került: A holtak galaxisa című regényt már olvastam.

A jelen történet középpontjában York Ketchikan, illetve egy híres Chagall festmény, A zuhanó angyal áll. Hogy mi köze gyerekkorát a gileth-mutáns háborúban hivatalos túszként leélő, de immár szabad huszonöt éves férfinak és egy közel ezer éves festménynek egymáshoz? Minden kiderül a regényből.

Nem követtem el tévedést amikor leírtam a festmény korát, hiszen a jövőben járunk, közel ezer évvel vagyunk előrébb a jelenhez képest. York Ketchikan hírneve már elterjedt a galaxisban, sokan tudják róla, hogy vakmerő és szinte mindenre felbérelhető: mondhatni, hogy adrenalin függő. Most sem azért keveredik bajba, mert pénzre lenne szüksége, hanem mert felkeltik a kíváncsiságát és persze egy, a múltjának ködéből felbukkanó másik festmény is befolyásolja a döntésben. Szóval York elvállalja, hogy ellopja a festményt, amelyet a Rational Bank széfjében őriznek - és ha valamit komoly biztonsági technika, illetve több szintű védelem őriz, akkor ez bizony az a bank. Mert miből is áll a biztonsági rendszer? Auralátókból, pszichikusokból, kamerákból és hozzájuk kapcsolt lézervetőkből, ujjlenyomat olvasókból, írisz és DNS azonosítású ajtózárakból, kiborg őrökből, fény- és lézercsapdákból, térörvényekből és dimenziórésekből, a széf előtt a holtakból álló Alef-osztagból, valamint a trezoron található időzárból. Hogy megpróbálta-e már valaki kirabolni ezt a bankot? Persze, csak éppen nem sikerült neki. De York mindenre elszánt, és már a terve is készen áll.

Ha egy szóval kellene jellemeznem ezt a regényt, akkor az mindenképpen a "mozgalmas" kifejezés lenne. Mert bizony itt olvasás közben csak úgy pihenhet az olvasó, ha félreteszi egy kis időre a könyvet, egyébként egyik akció követi a másikat, üresjárat nem igazán van. Ha azt mondom, hogy "Vadállat ez a York!", akkor a baráti körömhöz tartozók már értik is, hogy miről beszélek. Arról, hogy a főszereplőnk közelében nem életbiztosítás hosszan tartózkodni, és ahol ő megjelenik, ott bizony kő kövön nem marad. Ez utóbbit tényleg szó szerint kell érteni, mert a ténykedése során majdnem egy teljes város válik a földdel egyenlővé, és nem egy űrhajó kerül a roncstelepre.

Technikai leírásokból is bőven akad a regényben, hiszen a fegyverek már mások, mint napjainkban - bár továbbra is ugyanúgy lövöldöznek velük -, a harcászati rendszerek személyes védelmet is biztosítanak, űrhajókból is akad bőven, de ezek a bemutatások könnyedén illeszkednek bele a regény szerkezetébe: éppen odavalóak, viszont nem megterhelőek. Ha valaki nem akar bíbelődni - példának okáért - a Herden -100-as működésének leírásával, akkor nyugodtan átugorhatja azt a részt, hiszen a lényeg a lövöldözés, abból pedig akad bőven - legfeljebb a rombolás mértéke nagyobb. A lényeg mindenképpen az akción van.

És ha már akció? Nem York az egyetlen, akit érdekel a festmény és a bank trezorjának tartalma - persze minden egyes érdekelt felet más cél hajt, és természetesen a saját érdekét tartja szem előtt, szól bele a rablásba, annak menetébe vagy kivitelezésébe.

York alapvetően érdekes figura: vagány, vakmerő, jó szervező, eszes és nem utolsó sorban gyanakvó - valószínűleg az utóbbi kettőnek köszönheti leginkább az életét. Ebben a regényben egy kis betekintést nyerhettem a múltjába, de nem ezzel került igazán közel a szívemhez, hanem azzal, ahogy kiagyalta és véghezvitte az egész svindlit, a festmény megszerzését - és azt, ami még utána következett. Ez egy sokszereplős játék, komoly tétekkel és áldozatokkal, egy többféle kimenetet magában rejtő előadás, ahol mindenki főszereplő a saját felvonásában, de a végén csak az kerülhet ki győztesen, aki a legagyafúrtabb volt mind közül.

Elképesztően mozgalmas, kellően összetett és csavaros történet, amely nem nélkülözi a humort és a mögöttes információkat sem. Mert igaz, hogy jókat kacagtam York és csapatának beszólásain, a Köpök az idegenekre bár koktéljainak elnevezésein, valamint azok hatásain, de mindezek mellett - többek között - Chagall élettörténete, festményei leírásai, Aleister Crowley életútja és munkássága is megelevenedik a lapokon.

Bevallom, hogy én ennek a regénynek az olvasását nagyon élveztem. Elégedettséggel tölt el, hogy annak idején engedtem a kísértésnek és megvettem a könyvet, ugyanakkor verem a fejem a falba, mert magamnak sem tudom megmagyarázni, hogy miért csak a vásárlást követő öt év után vettem a kezembe olvasás céljából. Van amire nem lehet értelmes választ adni - de mindegy is, mert a lényeg, hogy tetszett, nagyon élveztem. Ha valaki pedig kedvet kapott egy közel ezer évvel később játszódó bankrablásról szóló, akciókkal tarkított történet olvasásához, akkor azt javaslom, hogy vágjon bele a kalandba.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons