Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2015. május 6., szerda

A Locus-díj idei jelöltjei és a hazai megjelenések

2015. május 04-én kihirdették a Locus-díj döntőseinek idei listáját. Az eredeti cikket ITT lehet megtekinteni, az alábbiakban pedig a jelöltek rövidített listáját szerepeltetem. Piros színnel jelöltem az adott művek magyar vonatkozásait (meglévő vagy várható megjelenéseket) - a megjegyzések az időközben felbukkanó információk felhasználásával idővel természetesen bővülhetnek.

SCIENCE FICTION NOVEL
FANTASY NOVEL
  • The Goblin Emperor, Katherine Addison (Tor) (GABO Kiadó, 2015.)
  • Steles of the Sky, Elizabeth Bear (Tor)  - A Végtelen ég sorozat első része (Szellemek hegyei) megjelent (Könyvmolyképző Kiadó, 2015.)
  • City of Stairs, Robert Jackson Bennett (Broadway; Jo Fletcher) - (Agave Könyvek 2016.)
  • The Magician’s Land, Lev Grossman (Viking; Arrow 2015) - (Agave Könyvek 2016. - A trilógia első része - A varázslók - a Könyvhétre jelenik meg.)
  • The Mirror Empire, Kameron Hurley (Angry Robot US)
YOUNG ADULT BOOK
  • Half a King, Joe Abercrombie (Del Rey; Voyager UK) - Az uralkodó (Athenaeum, 2015.)
  • The Doubt Factory, Paolo Bacigalupi (Little, Brown) (GABO Kiadó, 2015.)
  • Waistcoats & Weaponry, Gail Carriger (Little, Brown; Atom)
  • Empress of the Sun, Ian McDonald (Jo Fletcher; Pyr) - Az Örökkévaló sorozat első része (Síkvándor) megjelent (GABO Kiadó, 2015.)
  • Clariel, Garth Nix (Harper; Hot Key; Allen & Unwin) A Régi királyság sorozat első része (Sabriel) megjelent (GABO Kiadó, 2015.)
FIRST NOVEL
NOVELLA
NOVELETTE
  • “Tough Times All Over”, Joe Abercrombie (Rogues) - Zsiványok (Fumax Kiadó, 2015.)
  • “The Hand Is Quicker”, Elizabeth Bear (The Book of Silverberg)
  • “Memorials”, Aliette de Bodard (Asimov’s 1/14)
  • “The Jar of Water”, Ursula K. Le Guin (Tin House #62)
  • “A Year and a Day in Old Theradane”, Scott Lynch (Rogues) - Zsiványok (Fumax Kiadó, 2015.)
Ahogy a felsorolásból is látszik, több magyar kiadó is jó érzékkel válogatott a tavaly megjelent kiadványok közül és igyekszik a magyar olvasók számára a minőségi történeteket elhozni.

Az Agave Könyvek kiadó az alábbi közleményt állította össze a Locus-díj jelöltjeinek kihirdetésével kapcsolatban, amelyet nagy lelkesedéssel olvastam, illetve legalább ugyanilyen örömmel osztom meg veletek is a kapott információt:

"Az amerikai Locus magazin a világ legismertebb SF magazinja*, a műfaj ismert szerzői és szakírói szerkesztik lassan 50 éve. A tevékenységük túlmutat a havonta jelentkező lapszámokon, számos fontos SF rendezvénynek is ők a szervezői, amire a világ minden tájáról érkeznek meghívottak, illetve évente egyszer kiosztják a Locus-díjakat is, melyet mára a Hugo és Nebula mellett a legfontosabb SF irodalmi díjként ismernek el.

Tegnap jelentették be az idei jelöltek rövid listáját, melyen nagy örömünkre számos szerzőnk található és egy igazi kuriózum is: Jeff VanderMeer teljes Déli Végek-trilógiája*** jelölést kapott, s ilyenre korábban még nem volt példa (azért volt most lehetséges, mert mind a három kötet tavaly jelent meg). Ezen kívül VanderMeer további két jelölést kapott, a legjobb antológiában a The Time Traveler’s Almanacért, amit a feleségével, Ann VanderMeerrel közösen szerkesztett és állított össze, illetve szintén a feleségével közösen jelölték őt a legjobb szerkesztő kategóriában is.

Számos más szerzőnk is megtalálható a jelöltek listáján: szintén a legjobb sci-fi regények közé válogatták be John Scalzi Bezárt elmék és William Gibson A periféria című művét is, míg a legjobb fantasy regények közt Robert Jackson Bennett a City Of Stairsszel, Lev Grossman pedig a The Magician's Landdel került be (mindkettőt jövőre tervezzük kiadni; Grossman regénye egy trilógia befejezése, ennek az első részét már most a Könyvhéten kiadjuk A varázslók címmel). Rendkívül örülünk a jelöléseknek, melyek mutatják, hogy a hazai olvasók is lépést tarthatnak a kortárs SF irodalommal, a legfontosabb regények időben elérhetőek magyarul is.
A Locus-díj nyerteseit június 28-án hirdetik ki." **


A GABO Kiadó is örömmel újságolta el, hogy a listáról négy könyv megjelentetését is tervezik az idén, illetve négy másik szerzőjük is felkerült a jelöltek közé. 


Nos, azt hiszem, hogy igazán elégedettek lehetünk. Részemről hálás köszönetem a szemfüles, az SFF világában naprakész kiadóknak és a rengeteg új és színvonalas megjelenésnek!



*Locus Magazin: alapítva 1968-ban, internetes változata, a Locus Online 1997 óta működik.
** Az Agave Könyvek kiadó által összeállított közlemény részlete.
*** A Déli Végek-trilógia köteteiről én is kifejtettem a véleményem.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons