Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. július 22., vasárnap

Karen Rose könyvek olvasási útmutatója

Karen Rose a krimi és a romantika műfaján belül is alkotott egy egyedit: fantasztikus műveket írt a romantikus krimi műfaján belül, létrehozta az igazi Rose stílust. Könyvei nagyon valóságos, helyenként kegyetlen ábrázolásúak, ugyanakkor lebilincselőek. Regényeire alapvetően az alaposan kidolgozott krimi szál a jellemző, de minden kötetében vagy egy főszereplő páros, aki természetesen egymásra talál - innen a romantikus krimi besorolás.

Miben áll a buktató? Vannak szereplők, akik több kötetben is felbukkannak, egyes regények eseményei pedig egymással párhuzamosan zajlanak - szóval összetett világgal, eseménysorozattal és szereplőgárdával állunk szemben. Mindezeket figyelembe véve - főleg ha nem csak egy rész megismerése a cél - korántsem mindegy az olvasási sorrend - még akkor sem, ha egyébként önállóan is tökéletes élvezhető történetekről van szó.

Rose eddig összesen 16 kötetet (update: 19 kötet), illetve több kiegészítő történetet is írt. Az írónő honlapján többek között korábban megtalálható volt a világot és a könyvek egymáshoz való kapcsolatát bemutató ábra és részletes magyarázó. Annak idején lementettem ezt a képet, így a tartalma még most sem veszett el.
A nyilacskák a könyvek vagy szereplők, esetleg helyszínek, bűnügyek egymáshoz való bonyolult kapcsolatát mutatják be. Nem egyszerű, az biztos. :)



A szerző honlapja átdolgozásra került, a változtatások pedig egyáltalán nem elhanyagolhatóak, talán még inkább áttekinthetővé váltak a helyszínek, a szereplők és a történetek közötti összefüggések. Első körben mindjárt itt van a kötetek térképen való feltüntetése, ahol első ránézésre kitűnik, hogy melyek az összekapcsolódó regények. A borítókra kattintva azonban további információkat és részleteket tartalmazó oldalra vezeti a kíváncsiskodót a honlap.

Karen Rose regényeinek helyszínei, valamint az egymással
kapcsolatban lévő történetek. (Forrás: a szerző honlapja)
A könyvek mellett sorszámot is találunk, amelyek mind a megjelenés, mind pedig az olvasás sorrendjét is jelölik.  Érdemes az eredeti oldalon elmerülni a részletekben.

Nézzük a könyveket az írónő honlapján szereplő ajánlott olvasási sorrendet figyelembe véve. Ahol volt magyar megjelenés ott a magyar címet és a megjelenés sorrendjét is feltüntetem.
A magyar címeknél található linkekre kattintva pedig regényekről írt véleményem olvasható el.

1. Don't Tell
2. Have You Seen Her?
3. I'm watching You
4. Nothing To Fear - Vigyázz rám (magyarul a 6. kötetként jelent meg, Ulpius-ház)
4,5. Dirty Secrets (ebook)
5. You Can't Hide - Érints meg! (magyarul a 4. kötetként jelent meg, Ulpius-ház)
6. Count To Ten - Számolj tízig (magyarul az 5. kötetként jelent meg, Ulpius-ház)
7. Die For Me - Halj meg értem (magyarul ez volt az első kötet, Ulpius-ház)
8. Scream For Me - Sikíts értem (magyarul a 2. kötet, Ulpius-ház)
9. Kill For Me - Gyilkol értem (magyarul a 3. kötet, Ulpius-ház)
10. I Can See You
11. Silent Scream
12. You Belong To Me
13. No One Left To Tell
14. Did You Miss Me?
14,5. Broken Silence (ebook)
15. Watch Your Black
16. Closer Than You Think - Közelebb, mint hinnéd (magyar megjelenés: Könyvmolyképző, 2016.)
17. Alone In The Dark
18. Every Dark Corner
19. Monster In The Closet

Az nagyon jól látszik, hogy a magyar kiadásokkal az eredeti megjelenéseknek igencsak a közepébe csaptunk bele. Önmagában még ez sem lenne baj csak a kötetek közötti összefüggések miatt az egyik történet igencsak árulkodó lehet egy másik kötet eseményeire. Így is történt ez a magyarul Érints meg címmel megjelent könyv esetében is, ahol az események egy része már ismert volt a Halj meg értem című kötet történéseiből. 
A Számolj tízig hasonlóan elárul eseményeket, mozzanatokat az I'm watching you és a Vigyázz rám című kötetek szereplőivel kapcsolatban.

Karen Rose egyébként mesterien építi fel a könyveit és a szereplőit is. A hazai megjelenés sajnos összetöri ezt a jól kitalált rendszert, de legalábbis aláássa a meglepetések pazar tornyait. Persze a kötetek ettől még élvezhetőek és nagyon jók, de azok a pici kis információk vagy hiányoznak vagy a következő kötetben jövünk rá arra, hogy erről már tudunk, és akkor oda a meglepetés.

Fogalmam sincs, hogy a kiadó miért nem vette figyelembe a megjelenéseknél a könyvek egymáshoz való kapcsolódását, az időrendiséget. A kötetek eddig sem valami tempósan kerültek az olvasók kezébe, de a további regények magyar nyelvű megjelenéseire ezután még kevesebb esélyt látok. Csak egy valami tartja bennem a lelket: a remény az a dolog, ami általában utoljára szokta beadni a kulcsot - és amíg ez nem történik meg, addig én is kitartok.

Milyen tanáccsal tudok szolgálni az olvasóknak? Aki más sikeresen megismerte a regényeket a magyar megjelenések sorrendjében, azoknak leginkább már semmit. Az írónő könyveit még nem olvasóknak nagyon ajánlom a fenti sorrendet. Az írónő honlapjának böngészgetése pedig mindkét esetben sok érdekességgel szolgál.

A poszt közzététele: 2012.07.22.
Frissítés:    2015.06.20.
                  2017.05.21.


2 megjegyzés:

WildWorld írta...

Én most olvastam az Érints meg!-et, amit pár éve vettem, és azt hittem, hogy buta voltam, mert jól elkezdtem a közepén, de akkor ahhoz képest egész jó vagyok, ahogy a kiadó elindult. XD Nem tudom, hogy ezek után melyiket kéne következőnek néznem, mindenesetre örülök neki, hogy így összefüggnek a kötetek, ez izgalmas koncepció.

Shanara írta...

Teljesen jó helyen kezdtél a sorozatba. :)Szerintem olvashatod úgy tovább, ahogy a lista mutatja. Főleg, hogy megőszülünk mire kijön az úja, már elég régóta ígérgetett kötet.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons