Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. július 11., szerda

Anne Rice: A csontok szolgálója

Volt egy időszak az életemben, amikor megszállott módjára vásároltam és ha kellett kitartóan kutattam Anne Rice magyarul megjelent könyveit. Ez a megszállottság csak azért csökkent le, mert elértem azt, hogy az írónő minden magyarul megjelent könyvének valamelyik kiadása a polcomon sorakozik. Két-három kivételtől eltekintve, a legtöbbjüket már olvastam is. A csontok szolgálóját ebben a megszállott időszakomban kutattam fel és zsákmányoltam egy online antikvárium kínálatából. Az ország másik feléből érkezett hozzám, közel hat évvel ezelőtt. Büszkén helyeztem el a polcomon, de az olvasásához nem kezdtem hozzá. Már nem tudnék okot mondani rá, hogy miért nem. Miután ilyen régen hevert a könyvespolcomon olvasatlanul, így nem volt kérdéses, hogy felkerül a Csökkentsd a várólistádat 2012 kihívás listájára.
Miről szól? Az ókori Babilon városban élő, művelt zsidó fiú, Ázriel a hatalom érdekében áldozat lesz. Majd áldozatát, tehetetlenségét kihasználva egy még ősibb ördögi varázslatnak vetik alá, amelynek eredményeként különleges szellemként a csontjaihoz láncolják és arra kényszerítik, hogy minden esetben szolgálja a csontjainak mindenkori tulajdonosát. Ázriel, mint a Hatalom angyala vagy éppen démona sok mesterrel találkozik, sok mestert szolgál. Korokon átívelő történetét követve eljutunk a mai New Yorkba, ahol a történésekben Ázriel nagyon fontos szerepet kap.

Ez a történet azért is különleges, mert nem kapcsolódik sem a Vámpírkrónikákhoz, sem a Mayfair boszorkányok életéhez. Teljesen más, teljesen egyedi. Mégis az elsőtől az utolsó mondatig hamisítatlan Anne Rice. Sok év eltelt azóta, hogy utoljára Anne Rice könyvet vettem a kezembe, így a stílusát, a fogalmazását ismételten meg kellett szoknom. Persze tudtam, hogy mire számítsak, de azért így sem volt egyszerű. A könyv végére már sikerült egészen megszoknom az írónő különleges kifejezésmódját.
Ismerve a szerző többi könyvét azt kell mondanom, hogy ez is mesterien összerakott, rengeteg háttértudást  igénylő regény. A könyv felépítése hasonlít a Vámpírkrónikák legtöbb regényéhez, mert itt is van egy író, aki meghallgatja, rögzíti, majd közreadja a történetet. Mi, az olvasó, az események elmesélését követhetjük végig, megszakítva a jelenidejű történések kis kitérőivel. Az írónőre jellemző módon ebben a történetben is lényegi szerepet kap a vallásosság, a mély mondanivaló. A fő téma ebben a kötetben a zsidó nép és átélt történelmi viszontagságai, valamint a vallási zsarnok és nagyra törő tervei. Mindezt azonban nem túl töményen, hanem csak a történet lényegi részeként kapjuk meg. Nem igazán rajongom a vallások, vallásos nézetek regénybeli boncolgatásáért és szerepeltetéséért, de Anne Rice olyan mesterien bánik ezzel is, hogy az ő könyveiben nincs a téma ellen kifogásom. Ázriel az elején naív ifjú, aztán összezavarodott szellem, a végére viszont teljesen egyedi karakterré vált. Szerettem olvasni, ahogy az írónő játszott a karakterrel, a szellem testet öltésével, ahogy bemutatta szellemlét sokszínű világát, az előnyeit és a hátrányait.
A viszonylag lassú és körülményes felvezetést követően a történet vége kifejezetten érdekesre és mozgalmasra sikeredett. Az okkultizmus és a misztikum végig jelen van a történetben, de a vége mindezek mellett igazán thrilleresre sikeredett. Nagyon jól megjeleníti az emberi ármánykodás, a hatalomvágy és az emberi hiszékenység kettősét. Az ember mindig hinni akar, mindig reménykedik és persze mindig van valaki, aki ezt ki is akarja használni. Ugyanakkor boncolgatja a szolga és a mester egymáshoz való viszonyát is. Amilyen a mester, olyan a szolga is? Vagy a szolga alapvető jelleme is meghatározza a kettejük viszonyát? Érdekes kérdések és nagyon jól kidolgozott történetben kapunk rá választ.
Véleményem szerint Ázriellel nagyon keményen bánt a szerző. Bár a történet lényegi része pozitív befejezéssel zárul, de valahogy mégis többet vártam a lelkem mélyén. Kerek történet az egész, de olyan, mintha Ázrielt még nem akarta volna elengedni, mintha akarta volna még folytatni a történetét vagy kitalálni neki egy új kalandot. Maradt bennem némi üresség a könyv utolsó oldalait olvasva.
Számomra viszonylag sok volt az elmélkedés és a lelkizés a történetben. Persze erre számítottam is, de ez az a pont, ahol mindig találok hibát az írónő műveiben. Egyszerűen ilyen a stílusa és ezt kénytelen vagyok elfogadni, még akkor is, ha a lelkizős részek annyira nem tetszenek.
A magyar kiadással kapcsolatban nem tudok rosszat mondani. A könyv keménytáblás kötéssel, strapabíró kivitelben jelent meg. A fordítást Sóvágó Katalinnak köszönhetjük, aki most is remek munkát végzett. Néhány betű vagy szóhibán kívül más negatívumot nem tudok felhozni a kiadással szemben. Bevallom azonban, hogy a külföldi borítók jobban tetszettek, bár a magyar kiadásé sem rossz. Meglepődtem viszont azon, hogy külföldön ebből a történetből még képregény is készült. Egy kis ízelítő a borítókból: itt.
Nagyon szeretem Anne Rice stílusát, de nem tudok egymás után sok könyvet olvasni tőle, mert valahogy  egy idő után megunom, megcsömörlök. De mindig vissza-visszatérek az írónő regényeihez. Vitathatatlan azonban, hogy hangulat kell a stílusához. Úgy néz ki, hogy ez a hangulat most nem hiányzott. Tetszett ez a történet, mert más volt, mint amit eddig az írónőtől olvastam, de mégis azt adta, amit vártam. Sokkal több mondanivalója van a könyvnek, mint elsőre gondolnánk. Érdemes megállni olvasás közben és elmélkedni a leírtakon.
Bár a könyvet nem egyszerű beszerezni, de aki szeret az írónő regényeit, azoknak ajánlom ezt a történetet is. Az írónő műveit eddig még nem olvasóknak azonban az a tanácsom, hogy ha lehet, akkor ne ezzel a kötettel kezdjék az ismerkedést. Arra mindenképp az Interjú a vámpírral a legmegfelelőbb.




Pontszám: 8
Kiadó: Szukits Könyvkiadó
Kiadás éve: 2000.
Terjedelem: 346 oldal
A mű eredeti címe: Servant of the Bones
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2006.)

A szerző magyarul már megjelent további kötetei:
Vámpírkrónikák sorozat: Interjú a vámpírral; Lestat, a vámpír; Kárhozottak királynője; A testtolvaj meséje; Memnoch, a sátán; Armand, a vámpír; Merrick, Blackwood farm; Vér és arany, Vérhozsánna
Új vámpírtörténetek sorozat: Pandora; Vittorio, a vámpír (Megjegyzés: kiegészítője, de nem elmaradhatatlan része a Vámpírkrónikák sorozatnak.)
Mayfair boszorkányok élete sorozat: Boszorkányok órája I-II., Lasher, Táltos (Megjegyzés: a Mayfair boszorkányok a Merrick című regénytől bekapcsolódnak a Vámpírkrónikák történetébe.)
Különálló történetek: A múmia, A hegedű, A csontok szolgálója


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons