Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. április 1., vasárnap

Gail Carriger: Soulless - Lélektelen (Napernyő protektorátus 1.)

Már korábban is olvastam magyar bloggerek bejegyzéseit, amelyeket az angol nyelvű könyvről írtak és már akkor felkeltette az érdeklődésem ez a könyv, de angol nyelvtudás hiányában meg kellett várnom a magyar megjelenést. A sors kegyeltjének érzem magam, hogy a kiadó jóvoltából még a boltokba kerülés előtt elolvashattam ezt a regényt.

Értékelés: 10/10
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Arany pöttyös
Kiadás éve: 2012.
Terjedelem: 375 oldal
Borító ár: 2.999,- Ft
Fordította: Miks-Rédai Viktória
Sorozat: Napernyő protektorátus
A mű eredeti címe: Soulless
Folytatás:
2.) Changeless - Változatlan
3.) Blameless - Szégyentelen
4.) Heartless - Szívtelen
5.) Timeless
Kategória: steampunk, urban fantasy,
paranormális
Az urban fantasyk fénykorát éljük, így egy regényben a természetfeletti szereplőkön már meg sem lepődünk. Vámpír, farkasember, szellem. Mi ez már nekünk? De hallott már valaki természeten túliról? Pedig Alexia Tarabotti kisasszony természeten túli, azaz olyan ember, aki lélektelen (ilyennek született) és ezáltal képes semlegesíteni egy természetfeletti képességeit. Született adottsága mellett azonban egy született bajkeverő is. Nincs könnyű helyzete egy merész, olvasott, határozott nőnek a XIX. században. Ő pedig igazi kékharisnya. Nem könnyíti a helyzetét az sem, hogy vénlánynak számít és a külseje nem igazán felel meg a kor szépségideáljának.

Vesztenivalója tehát nem igazán sok van, így elég sok mindenbe beleüti az orrát. Ezt persze a helyi farkasklán alfája, Lord Maccon tudja a legnehezebben kezelni. Kettejük szócsatáin nagyon jókat kacagtam. Ahogy többször is olvashatjuk a könyvben: "Miss Tarabotti mindig megragadja a lehetőségeket". Képletesen és a szó legteljesebb értelmében is. :)

A könyv hangulata, a merev illemszabályok és a szócsaták nekem leginkább Jane Austen regényeit juttatták az eszembe. Mint később kiderült nem is véletlenül, mert az írónő egyik kedvenc írója pont az említett szerző. A korra jellemző illemszabályok és elvárások általi merevség és a természetfeletti világ vadságának összetalálkozása igazán különlegessé, pikánssá és szórakoztatóvá teszi a történetet. Megvan a könyvben minden, ami kell a kikapcsolódáshoz: egyszerre pimasz, szórakoztató és mozgalmas.

Új kifejezéssel is gyarapodott a könyvnek köszönhetően a szókincsem. Most már teljesen képben vagyok azzal, hogy mi is az a turnűr. Csak örülni tudok, hogy manapság már nem divat.
Kellemes meglepetésként ért, hogy a könyv vége extrákat is tartalmaz. megtudhatunk pár infót az írónőről, olvashatunk egy vele készült interjút és pár oldalnyi előzetest is kapunk a következő kötetből, a Changellessből. Az előzetes alapján jónak ígérkezik.

A könyv nem tartalmaz világmegváltó ötleteket, de a vámpírirodalomban és az urban fantasyk között mindenképpen egyedi és teljes körű kikapcsolódást ad az olvasójának. Nagyon jó kis steampunk regény. Szórakoztató és mozgalmas. Örömmel olvastam, nagyon jól szórakoztam. Várom a folytatást!


A könyvet köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak és Borostyánnak!


Az írónő a Könyvfesztiválon, 2012. április 21-én 14:00-15:00 között a Könyvmolyképző Kiadó standjánál fog dedikálni.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons