Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. március 17., szombat

Kathy Reichs: Síri titkok (Tempe Brennan 5.)

A magyar kiadás nagyon becsapott, mert ezt a kötetet hamarabb adták ki itthon, mint a Halálos döntéseket, pedig a történet és a külföldi megjelenés szempontjából ez pont fordítva van. Arról már nem is beszélve, hogy kimaradt a sorozat negyedik része. (Update: A Végzetes utazás című kötetet a Fumax Kiadó jelentette meg 2014-ben.) Mivel az aktuális nyomozás szempontjából nézve gyakorlatilag minden könyv független történetnek tekinthető, ezért az olvasottak alapjaiban még így is élvezhetőnek bizonyultak, csupán néhány utalással kapcsolatban volt hiányérzetem.

Értékelés: 7/10
Kiadó: Szó Kiadó
Kiadás éve: 2009.
Terjedelem: 271 oldal
Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
Borító ár: 2.990,- Ft
A mű eredeti címe: Grave Secrets
Sorozat: Temperance Brennan
Előzmény:
1.) A holtak beszélnek,
2.) Minden napra egy halott
3.) Halálos döntések
4.) Végzetes utazás
Folytatás:
6.) Csupasz csontok
7.) Hétfő csont nélkül
8.) Szent csontok
9.) Ne törj csontot
10.) Bones to Ashes
11.) Devil Bones
12.) 206 Bones
13.) Mortal Remains
14.) Flash and Bones
15.) Bones Are Forever
16.) Bones of the Lost
17.) Bones Never Lie
18.) Speaking in Bones
Kategória: thriller

Egyéb: összefoglaló a sorozatról

A szerző további regényei:
Virals sorozat (Fertőzöttek, Kincsvadászok)
A helyszín ezúttal Guetamala, a téma pedig kapcsolódik az emberjogi tevékenységhez. Chupan Ya faluban Tempe a Guatemalai Törvényszéki Antropológiai Alapítványnak segít feltárni és azonosítani a faluban húsz évvel korábban történt mészárlás során elhunytak maradványait. Ha Tempe már úgy is Guetamalában van, akkor a rendőrség megkéri, hogy segítsen nekik egy holttest azonosításában, amelyet egy panzió szennyvíztárolójában fedeztek fel. Négy, befolyásos családból származó fiatal lány tűnt el ugyanis nagyon rövid időn belül, a hivatalos szervek feltételezik, hogy a most megtalált holttest kapcsolatban van az eltűnésekkel. Tempe bevonása a nyomozásba azonban nem mindenkinek tetszik.

Az előző kötetekből már jól ismert Montreal utcái helyett most Guetamala egzotikus környezetében, az ország politikai és igazságügyi felépítésből adódó feszült hangulatban történik a korábbi tömegmészárlás áldozatainak azonosítása és az eltűnt lányokhoz kapcsolódó nyomozás. Ha valakinek esetleg hiányozna Montreal, akkor ne ijedjen meg, mert a regény második felében a nyomozás szálai végül visszavezetnek a korábbiakban megszokott városba, és találkozhatunk a már ismert szereplőkkel is.

A Halálos döntések című kötetben kevésnek találtam Ryan nyomozó szereplését, és úgy nézett ki, hogy ebben a történetben is mellőznöm kell fanyar humorát, de végül mégsem így történt - részemről örültem a változásnak. A guetamalai rendőrség állományába tartozó Galiano felügyelő karaktere a regény első felében ugyan igyekszik pótolni Andrew Ryan hiányát, de a tehénszemek nem tudják helyettesíteni az égkék szemek villanását - bár tény, hogy a két nyomozó humora és fellépése kísértetiesen hasonlít egymásra. Amikor pedig Ryan is megjelenik a  történetben a humor és a csipkelődés már végkép elkerülhetetlen - jót is tesz a hangulatnak, kellemesen oldja az addigra bőven jelenlévő feszültséget.

Bár a regény azzal a szituációval indít, hogy Tempe a maradványok  feltárásban segédkezik, ez guatemalai tartózkodásának eredeti célja, de ezt a szálat hamar magunk mögött tudjuk és csak néha térünk vissza a témához. Az országon belül uralkodó politikai és jogi környezet megismerése és értelmezése szempontjából azonban elengedhetetlen információkat tartalmaz és hatással lesz a későbbi történésekre is. A fő nyomozati szál tehát a lányok eltűnéséhez és a megtalált holttestek azonosításához kötődik.

A múlt eltemetett és lassanként feltáruló titkai, a fenyegetések, a gyilkosságok és az összeesküvések miatt most sem unatkoztam - bár a regény eleje nem kötött le annyira, mint amennyire számítottam rá. Még egy valami vont le egy kicsit nálam az olvasás élményéből: Brennan doktornő önfejűsége. Ugyan ehhez a tulajdonságához már hozzászokhattam volna, de úgy érzem, hogy ez soha nem fog bekövetkezni - még akkor sem, ha most az egyszer pozitív eredménnyel zárult a makacskodás.

Bár a történet összességében kitalált, de a nyitó jelenet alapja valóságos, a regényben említett mészárlások tényleg megtörténtek - Guetamalában és Argentínában is. A valóság tényleg kegyetlen és a könyv ennek csak egy részét képes visszaadni, de az is pont elég. A tömegsírok feltárása és a holttestek azonosítása csak Alapítványok segítségével lehetséges ezekben az országokban. Minden tiszteletem azoknak az embereknek, akik a való életben végzik ezt a munkát.

A sorozat eddigi részeit magam mögött tudva már jól látható, hogy a szerző alapvetően ugyanazon szisztéma szerint építi fel a történeteit: vesz egy adag megtörtént eseményt, hozzáteszi a saját szakmai tapasztalatait, belekever némi nyomozást, majd megfűszerezi az egészet a főszereplő magánéletének kellemes vagy éppen kevésbé irigylésre méltó pillanatival. Nem mindegyik történet hibátlan, de az tény, hogy a szerző tolmácsolásában még a részletes szakmai leírások is érdekesek, még azokat is szívesen olvastam.

Éles témaváltással rátérek a kiadásra, amely hasonló, mint az előzőek. Strapabíró kötés, kényelmesen olvasható betűméret. Egy apró hibája azonban van a hazai kiadásnak. Itthon ez a negyedik, de eredetileg ez az ötödik kötet. Ugyanis van egy rész, ami kimaradt a hazai kiadásokból. Jó magyar szokás szerint...
Ezennel végére értem a magyarul kiadott kötetek olvasásának, de nagyon remélem, hogy lesz még folytatás magyar nyelven, mert továbbra is kedvelem a szerző stílusát. (Update: A Fumax Kiadó 2014-ben folytatta a sorozat köteteinek megjelentetését.)

Érdekes volt ez a rész is, de mégsem tudtam annyira elmélyedni az eseményeiben, mint a korábbi kötetek esetében: kedveltem, de valahogy mégsem volt az igazi. Valószínűleg a helyszín és a regény elejének komorsága, az események lassúsága volt rám olyan hatással, amely miatt gyengébbnek éreztem ezt a részt, mint a sorozat egyéb - általam eddig olvasott  - történeteit.

A magyar megjelenésekről bővebben a sorozatról készített összefoglaló bejegyzésemben írtam.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons