Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. március 17., szombat

Kathy Reichs: Halálos döntések (Tempe Brennan 3.)

Egy könyváruház nyári akciójának keretén belül csaptam le a sorozat magyarul megjelent köteteire, amelyekkel már korábban is szemezgettem, de mindig elhalasztottam a vásárlást - a hatalmas akciót viszont nem hagyhattam ki. Az előző két kötetet - A holtak beszélnek és a Minden napra egy halott című regényeket - még a tavalyi évben elolvastam, aztán elterelődött a figyelmem más felé, ezért a maradék két történet csak most, némi idő elteltével került sorra. Jó volt ez így is.

A magyar kiadások viszont engem is becsaptak, mert a megjelenések alapján ezt gondoltam a magyarul kiadott történetek közül az utolsónak, de ez nem így van, mert ez a harmadik a négyből. Ráadásul később kiderült, hogy a negyedik rész tulajdonképpen az ötödik - szóval teljes a káosz. Végül is mindegy, hogy hányadik a regény a sorban, mert a történetben most sem kellett csalódnom, a krimi szál önállóan is élvezhető, csupán Dr. Brennan magánélete tűnt a szokásosnál is kuszábbnak és érthetetlenebbnek.
Értékelés: 8/10
Kiadó: Szó Kiadó
Kiadás éve: 2009.
Terjedelem: 266 oldal
Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
Borító ár: 2.990,- Ft
A mű eredeti címe: Deadly Décision
Előzmény:
1.) A holtak beszélnek,
2. ) Minden napra egy halott
Folytatás:
10.) Bones to Ashes
11.) Devil Bones
12.) 206 Bones
13.) Mortal Remains
14.) Flash and Bones
15.) Bones Are Forever
16.) Bones of the Lost
17.) Bones Never Lie
18.) Speaking in Bones
Kategória: thriller


A szerző további regényei:
Virals sorozat (Fertőzöttek, Kincsvadászok)
A regény fő vonzerejét - Tempe mesteri szintű elemzésein és következtetésein kívül - a motoros bandák adják, amelyek történetéről és működéséről részletes leírást kaptam. Bár nem vagyok egy motoros alkat, de magam is azok közé tartozom, akik minden egyes alkalommal a szájukat tátva figyelik a csodaszép gépeket és szánnak arra időt hogy megnézzék a motoros felvonulásokat.

Motorokból pedig ebben a könyvben nincs hiány, ahogy a motoros klubokból, illetve az általuk elkövetett, főleg törvényen kívüliek tevékenységre is bőven akad példa a történetben - ugyan ez utóbbi már nem igazán nevezhető a stílusomnak, de olvasni mindenképp érdekes volt róluk. Most már csak az a kérdés, hogy miként is kerül Tempe egy motoros sztori közepébe? 

Montreal utcáin két rivális motoros banda csap össze egymással, a bosszúhadjáratnak azonban a bandatagokon kívül egy ártatlan kislány is áldozatul esik. Az egyik elkövetőt sikerül elkapni, aki az enyhébb büntetés fejében egy régebbi bűntett megoldásában nyújt segítséget: megmutatja két holttest helyét, amelyeket hosszú évekkel ezelőtt az egyik motoros klubház melletti területen ástak el. A feltárást természetesen Tempe végzi, de két holttest helyett azonban hármat találnak - illetve nem teljesen, mert a harmadik csontváz nem teljes. Megkezdődik a személyek azonosítása és közben egyre mélyebbre merülünk a motorosok törvényen kívüli, saját szabályok szerint működő, kegyetlen világába.

A történet megint mozgalmasra, információkban bővelkedőre és hitelesre sikerült. Tempe karakterét és megnyilvánulásait néha egy kicsit idegesítőnek találtam, de csak azért, mert egyáltalán nem kedvelem az olyan női hősöket, akiknek, ha azt mondják, hogy maradjon a helyén, akkor biztosan nem fogja azt tenni - a túlzott vakmerőséget még nem tudom érteni, de az esztelenséget nem. Ettől, az időnként felbukkanó tulajdonságától eltekintve Tempe karaktere alapvetően szimpatikus a számomra: a logikája még akkor is dicséretre méltó, ha nem minden esetben van igaza, de a megérzései és a következtetései alaposak, lassanként pedig még a szkeptikusok elismerését is sikerül kivívnia.

Ismerem azt az érzést, amikor egy határozott nőnek kell megállnia helyét egy férfiasnak tartott szakmában: Tempe pont ilyen helyzetbe kerül és Claudel felügyelő az elvárásoknak megfelelően reagál a helyzetre. A felügyelő karaktere egyszerre több, de leginkább ellentétes érzelmet váltott ki belőlem: ha ilyen kollégám lenne, akkor nagyon utálnám, ugyanakkor mindenképpen elismeréssel adóznék neki az elért eredményeiért és a kitartásáért. Legnagyobb sajnálatomra ebben a kötetben alig szerepelt Andrew Ryan hadnagy, aki viszont az egyik kedvencem a nyomozók között - hiányzott is a humora a történetből.

A kiadás nagyon strapabíró, a gerinc nem törik, a betűméret kényelmes, mindenképpen szemkímélő - a sztori pedig olvastatja magát. Az előző kötetektől eltérően ebben a könyvben végre megjelentek lábjegyzetben a francia kifejezések fordításai - nagy hiányt pótolt ezzel a kiadó, mert a többi kötetben - francia tudás hiányában - rettenetesen éreztem a magyarázatok hiányát.

Külön érdekessége ennek a résznek, hogy felbukkan benne Kit, azaz Christopher Brennan, Tempe unokaöccse, aki itt még csak tizenkilenc éves, folyamatosan bajba kerülő, az irányítást nem tűrő kamasz. Érdekes összevetni mostani, lázadó személyét a Virals sorozat későbbi megfontolt, tudományos pályán tevékenykedő karakterével, ahol már ő maga egy tizenhat éves lány apja - a sors fintora, hogy a lánya ugyanolyan kezelhetetlen és irányíthatatlan, mint a fiatal Kit.

Ismét fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy ez a Temperance nem az a Tempe, akit a filmsorozatból megismertünk - szerintem sokkal életszerűbbek és hitelesebbek a regénybeli események, ahogy maguk a karakterek is - minden egyediségük ellenére sokkal hétköznapibbak, számomra elfogadhatóbbak, kedvelhetőbbek. A regények előnye a hitelesség, az egyediség, a mozgalmassággal párosuló részletesség - egyben azonban mindegyik kötet azonos: képes kikapcsolódást nyújtani. Külön tetszik a regényekben, hogy nem csak az akciót kapja meg az olvasó, hanem hiteles háttértörténetbe ágyazott, jól kitalált, sokszínű sztorit - mindezt tudományos magyarázattal, amelyekből még tanulni, ismereteket bővíteni is lehet. Nem vitás, hogy mindezeket követően a határozottan tetszett kategóriába sorolom a kötetet.

A regény ugyanezzel a fordítással az Ulpius-ház Kiadó gondozásában is megjelent 2012-ben, a kötet címe azonban változott, a boltokban a Csontok nem hazudnak címmel kell keresni.

A magyar megjelenésekről bővebben a sorozatról készített összefoglaló bejegyzésemben írtam.



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons