Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2014. március 29., szombat

Victoria Schwab: Az Archívum (Archívum 1.)

Vannak olyan időszakok az olvasó életében, amikor az egyik különleges világú, egyáltalán nem megszokottnak tekinthető regény követi a másikat. Mindez persze általában teljesen véletlenül alakul így, mert vannak időszakok, amikor a történetek egyszer csak megtalálnak és képesek olyan szinten elvarázsolni váratlan felbukkanásukkal, hogy még a fékezhetetlen kereplővel rendelkezőkbe is belefojtják a szavakat. Ezzel a könyvvel én is így jártam.

Victoria Schwab olyan világot teremtett, ahol minden embernek van egy története, vagyis inkább ő maga a Történet, amely a halál beálltát követően az Archívumba kerül. Mint levéltárban az iratok, úgy sorakoznak egymás mellett a múlt eseményeit magukban rejtő burkok. Van, aki mélyebben alszik és van, aki csak felszínesen, ez utóbbiak néha felébrednek és kijutnak a Sikátorba, végső céljuk pedig az Odaki, vagyis az emberek teljesen hétköznapi világa. Az Őrzők feladata, hogy a Történeteket még a Sikátorban elkapják és a Visszavételen keresztül visszajuttassák őket az Archívumba, a Könyvtárosokra bízva a kóborlókat.
"Servamus Memoriam - A múltat védjük"
Egy világ, amelyről csak a beavatottak tudnak. Egy világ, ahol a tudás fájdalmas dolog és a szabályok, a titkok sem véletlenül léteznek. Elég ha csak annyit tudsz, amennyi a feladatod ellátásához szükséges. De mi van, ha ez mégsem így van? Mi történik akkor, ha több információ kerül a birtokodba, mint amiről eredetileg tudnod illene?

A regény főszereplője egy fiatal lány, a tizenöt éves Mackenzie Bishop, akinek családja a szörnyű tragédiát követően lakhelyet változtat, hogy a mindenhol jelen lévő emlékek ne nyomják annyira össze őket. Az új hely azonban még több, de egészen más emléket jelent Mac és a különleges képességei számára, hiszen ő maga Őrző, akinek az a feladata, hogy Történeteket küldi vissza az Archívumba. Mac a nagyapjától "örökölte" meg ezt a feladatot, ő bontakoztatta ki a képességeit és készítette fel a feladatra, amelynek következményeként végül a lány lett a legfiatalabb Őrző a csapatban.
" A holtak némák, a tárgyak pedig, amelyek az emlékek lenyomatait őrzik, nem szólnak, amíg beléjük nem nyúlsz. De az élők érintése zajos. Az élő emberek nincsenek rendszerezve, katalogizálva - ez pedig azt jelenti, hogy emlékek, gondolatok és érzések kavarognak bennük (...)."
Az új szobájában Mac felfedezi egy régi gyilkosság emlékeit, és a tiltások ellenére is az események nyomába ered, kutakodni kezd. A nyomok és emlékek hiánya az, ami igazán felkelt az érdeklődését. Megkezdi a múlt szálainak felgöngyölítését, közben pedig ellátja megnövekedett feladatát, mert tudvalevő, hogy egy régi épületben mindig több az emlék és a gyakrabban várható a Történetek felbukkanása is. De ilyen mértékű gyarapodásra senki sem számított... 

A regényben egymást váltják a jelenkor eseményei és Mac visszaemlékezései, az előbbiekből az új hely jelentette változásokat és a család életének alakulását, a mindennapokat, a múltat idéző részekből pedig a kiképzés, felkészítés folyamatát, az Őrző lét alapjait ismerhetjük meg. A két idősík nagyon jól kiegészíti egymást és kellőképpen érdekessé teszi a történetet, megalapozza az egész elbeszélés kissé borongós, sötét hangulatát, amelyben végül is csak az elmúlásról és a halál utáni lét egy fajtájáról van szó.
"Emlékeket hagyunk azokon a dolgokon, amelyeket szeretünk és becsülünk, amelyeket használunk és elkoptatunk."
Az Őrző lét magányos és veszélyes elfoglaltság, különösen egy fiatal lány számára. Nem egyszerű feladat elszabadulni a szülők figyelő tekintete elől, illetve megmagyarázni a sérüléseket, amelyeket akaratlanul is összeszed a teljesítés közben. Mac az életkorához képest komoly és felelősségteljes viselkedésű lány, akinek egy része szeretne normális életet élni, a másik része pedig örül különleges kötelezettségének és az ezzel együtt járó mozgalmas életvitelnek.
"- Igyekszem a lehető legkevesebbet hazudni. A kihagyások karmikus szempontból kevésbé károsak."
Ahogy az elvárható, a munka teljesítése közben felbukkannak az ellenkező nem képviselői is, akik kellő befolyást szereznek a fiatal lány hormonoktól befolyásolt gondolkodása fölött, mégsem mondanám ezt a kapcsolatot tipikus szerelmi háromszögnek, vagy akár csak egyenesnek, mert a hangsúly nem ezen a mozzanaton van. A két fiú: egy fekete és egy szőke, tipikus ellentétei egymásnak, már a felbukkanásuknál érződik, hogy ez egyikkel valami nincs rendben, de a szerző mindent megtesz azért, hogy összezavarja az olvasó gondolatait és következtetéseit. Bár nálam nem igazán járt sikerrel az ügyködése, a regényt ennek ellenére nagyon élveztem és ha a szerelmi szálban nem is, de az alapcselekményben tudott azért meglepetést okozni. Azért azt elárulom, hogy ha választanom kellene Wesley és Owen között, akkor én bizony Wes mellett tenném le a voksom. :)

Nagyon tetszett az Archívum hierarchiai felépítése és feladatleosztása, valamint az egész rendszer: a Történetek tárolása, a keletkezett probléma kezelése, a titkok és az összefonódások. A világ felépítésének minden részlete egyedi és különleges, a hangulat teljesen átjárt az élmények feldolgozása közben. Roland, aki Mac "mentora" és egyébként Könyvtáros egészen hihetetlen figura.

A történet önmagában kerek egész, bár a befejezése olyan, hogy magában hordozza a folytatás lehetőségének esélyét is, amelyre mind a felépített világ, mind pedig a szereplők alkalmasnak és ígéretesnek bizonyultak. Nem is kellett sokáig keresgélnem ahhoz, hogy megbizonyosodjam róla, nem önálló kötetről, hanem minimum egy trilógia nyitó részét tartottam a kezemben. Annyi baj legyen, ha ezen múlik, akkor állok a folytatások elébe. :)

Az Archívum minden tekintetben különleges és sötét hangulata magával ragad, érdekes, rejtélyes és mozgalmas cselekménye fenntartja az érdeklődést, és bár nem mondanám éppen vidám történetnek, de nem nevezhető teljesen szokványosnak sem. Fejest ugrottam ebbe a világba, elmerültem benne és nagyon élveztem minden sorát, mert kevés olyan mozzanata volt, amelyre rá lehetne sütni a hétköznapi jelzőt.
Ha tehetitek, akkor ismerkedjetek meg vele Ti is! 



Friss információ: a Könyvfesztiválra (2014. április 24-27.) megjelenik a regény folytatása!


Értékelés: 9/10 pont
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem: 280 oldal
Borító ár: 2.980,-
A mű eredeti címe: The Archived
Fordította: Hudácskó Brigitta
Sorozat: Az Archívum
Folytatás: Felszabadulás
Forrás: kölcsönkért (@zsorzsi), de azóta már megvettem :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons