Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. július 10., szerda

Liebster-Blog díj, avagy sok kérdés és sok válasz

Blogdíjat kaptam. :D Nem is egyet, hanem négyet. :D Alig győzök válaszolni a kérdésekre, de azért lassan megoldom. :) Nem panaszkodom, hanem örülök neki. Örülök, mert jó érzés és köszönöm mindenkinek, aki olvassa az írásaimat és persze különösen azoknak, akiknek eszébe jutottam ezzel a díjazással kapcsolatban.


Természetes, hogy a díjazásnak vannak feltételei és szabályai is. Melyek azok?
1.Linkkel jelöld azt az embert ,aki téged jelölt/nevezett a díjra!
2.Válaszolj a 10 kérdésre ,amit a neveződ kiírt!
3.Nevezz/jelölj Te is 10 embert a díjra! (Arra figyelj ,hogy 200 alatti legyen a követőik száma)
4.Írj Te is kérdéseket az általad jelölteknek!
5.Jelezd a jelöltjeid blogjain, hogy jelölted/nevezted őket!

Az első díjat Annától kaptam, ő volt a leggyorsabb. :)  Következzenek először az általa feltett kérdések és a válaszaim. 

1. Miért kezdtél el blogot írni?
Közlési kényszerem volt. De komolyan. :) Azt vettem észre, hogy egyre többet akarok elmondani egy könyvről és ha nem akarok a moly.hu oldalon kilométeres értékeléseket írni, akkor bizony kezdenem kell valamit magammal. Így született meg, majdnem pontosan 1 évvel a molyos regisztrációm után a Könyvek erdeje.
2. Mi az abszolút, egyetlen kedvenc könyved, ha van ilyen és miért ez?
Több műfajt olvasok, ezért mindegyikben vannak kedvenceim és leginkább hangulatfüggő, hogy egyes időszakokban melyik áll a ranglista élén. Ha csak egy könyvet menthetnék ki a lakásból? Nem tudnék választani.
3. Van háziállatod és ha van, akkor micsoda és mi a neve?
Jelenleg nincs. Azt vallom, hogy bérházba nem való kutya vagy macska, a halak csak látványnak szépek, a rágcsálókról pedig szó sem lehet. Így inkább lemondtam róluk.
4. Gondoltál már arra, hogy saját történetet írj?
Ez teljesen aktuális kérdés. :) A válaszom igen. Sőt...
5. Mi a kedvenc sorozatod jelenleg?
Könyvben a Ködszerzet továbbra is. A filmes sorozatokkal nem vagyok képben, de ha választanom kellene, akkor még mindig a Supernatural. :)
6. Melyik az az ország, ahova életed során egyszer mindenképp el akarsz jutni?
Írország, de érdekel még Anglia, Skócia és Új-Zéland is.
7. Budapesten vagy vidéken élsz és szereted azt a várost, ahol laksz? Ha igen miért, ha nem, akkor miért nem?
Vidéken lakom, nem is nagyon vágyom a fővárosi életre. Naponta ingázom a munkahelyemre, így az a városban, ahol a bejelentett lakcímem van, nem töltök túl sok időt, ezért inkább semleges.
8. Jóban vagy a testvéreddel? (Ha van)
Is-is.
9. Mióta vagy fent moly.hu-n?
2 és fél éve. Életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy regisztráltam az oldalra, azóta annyi minden történt velem és ezek majdnem teljes egészében pozitív változások.
10. Regisztrálva vagy a rukkolán? És rukkoltál már könyveket vagy sem?
Nem. Nem értettem egyet a szabályokkal már az elejétől fogva. Ebből következően nem rukkoltam könyvet, de van két kedves ismerősöm, aki vadászott nekem könyvet, amelyekért csak örök hálával tartozom.


Másodiknak Bernadettől érkezett a megtisztelő díjazás, a Világ és egyéb katasztrófák blog oldal szerzőjétől. Épp csak kicsivel maradt el Anna időzítésétől. A kérdések nagyon jók, szívesen válaszoltam rájuk. :)

1. Melyik az a legutóbbi film, amely nagy hatást gyakorolt rád?
A mágus. Sokáig állt a polcomon bontatlanul a lemez, nem olyan rég néztem csak meg és nagyon tetszett.
2. Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre?
Ezt most azonnal kell eldöntenem? Talán egy csónakot, amivel el tudok onnan jönni. :DD
3. Milyen idegen nyelveken beszélsz?
Németet. Ein bisschen. :)
4. Ha lehetőséged lenne megválasztani, hol élnél a nagyvilágban?
Németország vagy Ausztria
5. Van-e olyan közismert, híres ember, akiért már régóta rajongsz? Ha igen, ki az és mivel fogott meg? :)
Hugh Jackman. Kell magyaráznom, hogy miért? :DD
6. Mi alapján választasz ki egy könyvet, hogy elolvasd? (Pl. szerző, témakör, kritika, reklámkampány, ajánlás, tartalom, borító stb.)
Témakör, szerző, tartalom, kritika, borító, ajánlás. Ebben a sorrendben. Legkevésbé a reklámkampány befolyásol, mert tapasztalatom szerint a reklám fordított arányban van a könyv belső értékével.
7. Merre jártál külföldön és van-e valamilyen extrém repülős élményed? (Félek a repüléstől... :D)
Szerencsére más elég sok helyen. Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Szlovákiában. Nem félek a repüléstől, ültem már repülőn, nem okozott gondot. 2010-ben helikopterről néztem a Sajó és a Bódva árvízi elöntését. Meredek fordulók, számomra érdekes látvány. Ha ez extrémnek számít, akkor volt extrém élményem. :)
8. Néztek-e már külföldinek akár itthon, akár máshol (más nemzetiségűnek, mint amilyen vagy)?
Nem. Úgy néz ki, hogy beleolvadok a tömegbe, nem vagyok feltűnő. :)
9. Szoktál-e nyomtatott újságot vásárolni? Ha igen, mit?
Mostanában már nem.
10. Mennyit tévézel naponta és mit nézel, ha nézed?
Gyakorlatilag semmit. Ha mégis, akkor valószínűleg DVD kerül a lejátszóba.



Harmadszorra Szilvamag tisztelt meg a bizalmával és a díjazással. Blogja, a Szilvamag olvas nem ismeretlen előttem, mert - nyugodtan mondhatom - vele elég "régi" már a kapcsolatunk, egy ideje böngésszük egymás írásait. :)

1. Férjed, kedvesed, szüleid, barátaid, szomszédjaid, munkatársaid, tudják, hogy blogot írsz? Mit szólnak hozzá?
Igen, tudják. :)  A férjem egész jól viseli, de azért néha finoman felhívja a figyelmem, hogy ő is itt van és igényli a társaságom. :) Egyébként pedig dicsekszik vele mindenhol. A barátaim nagy többsége olvassa is az írásaimat, a munkatársaim szintén. A visszajelzések pozitívak, folyamatosan elhangzik a "mikor lesz következő bejegyzés?" kérdés. :)
2. Miért kezdtél el blogolni?
Közlési kényszerem volt. Bővebben ki szerettem volna fejteni a véleményem, mint amire korábban lehetőségem volt. Ehhez csak a blog felülete nyújtott megfelelő lehetőséget.
3. Milyen szerepet tölt be az életedben a blogod?
Nagyon fontosat. Gyakorlatilag napi szinten foglalkozom vele, szinte összenőtt velem és fogalmam sincs, hogy mit tennék, ha nem csinálhatnám. Annyi gondolatom van és mindig csak újabbak fakadnak a már leírtak helyett. Muszáj írnom. :)
4. Ha felkérnének, hogy írj egy könyvet, akkor miről vagy kiről szólna? Milyen műfajban írnál?
Jelenleg úgy érzem, hogy csakis a fantasy műfaja jöhet szóba. Mindenképpen lenne magyar vonatkozása. :)
5. Melyik kedvenc íród boldog (vagy akár gonosz) szereplője lennél szívesen?
Micsoda nehéz kérdés! Nagyon szívesen lennék allomanta, érdekes lenne a fémek égetése és persze az általa elnyert képességek. De, hogy szereplő bőrébe bújnék? Nem. Csak úgy általánosan szeretnék allomanta lenni. :)
6. Milyen sűrűn porolod le a könyveidet?
Háááát... gyakrabban kellene, mint ahogy végzem ezt a tevékenységet. :)
7. Mennyi időt töltesz naponta olvasással és molyolással?
Elég sokat. Két-három órát minimum olvasok naponta. A moly és a blog előtt is ülök legalább ennyit, néha többet.
8. Mennyit tévézel és mi a kedvenc műsorod?
Gyakorlatilag semmit. Ha mégis, akkor csak valami misztikus sorozat csábíthat el vagy a Helyszínelők. :)
9. Gondolkodtál már azon, hogy befejezed a blogolást? Ha igen, mi tartott vissza?
Egyszer megfordult a fejemben. Nagyon rossz hangulatban voltam, úgy éreztem, hogy nem éri meg a belé fektetett energiát, de aztán meggondoltam magam és azóta folyamatosan a jelenlétem az oldalon.  :)
10. És végezetül, ha megtehetnéd, akkor a Föld mely részére utaznál el szívesen, mondjuk egy hónapra vagy akár örökre.
Új-Zéland :DD

Az utolsó felkérésem tigitől érkezett, aki a cariad5 elnevezésű blogot vezeti és akivel csak idén áprilisban sikerült megismerkednem, de az élmény pótolhatatlan és egyedi. :) Tudom, hogy azóta lelkes olvasója a blogomnak és köszönöm neki a sok pozitív visszajelzést. Meg természetesen ezt a díjat. A kérdései nem a legegyszerűbbek voltak, határozottan megdolgoztattak, de örültem mindegyiknek. :)


1. Te hogyan viseled, hogyan tudod feldolgozni a kudarcaidat? (esetleg valami példával, hátha tanulunk belőle)
Őrjöngök, dühöngök, kibőgöm magam, veszek magamnak könyvek, ékszert. És egy szelet süteményt. :)
2. Hogy érzed magad ma? (Komolyan érdekel, nem csak úgy udvariasságiból!)
Ma határozottan jól. :) A munkanapom egész pörgős volt, de legalább látszott az értelme, sikerült előre haladni. Apró öröm, de nagy öröm. Megérkeztek a postára a múlt héten rendelt apróságaim és nagyon tetszenek. Imádni fogom őket. És 40 kérdésre kell válaszolnom a blogdíj keretében, ami egyfelől nagyon jó, mert sok embernek eszébe jutottam, sokan olvasnak és érdekesnek találják a kopácsolásaimat, más felől egy kicsit fárasztó. De megoldom! És ezt nem panaszkodásból mondtam. :)
3. Jártál már úgy, hogy napi bármilyen tevékenységed közben egyszer csak megálltál, és rácsodálkoztál az életre, hogy milyen szép? (példát esetleg?)
Régebben többször előfordult ilyen, de mostanában annyira pörög körülöttem minden, hogy néha még a lábam elé sincs lehetőségem odanézni. Egyébként próbálom értékelni az élet apró örömeit. :)
4. Csak a szépre emlékezem - énekli Huszti Péter (is). Te milyen ember vagy? Csak a szépre emlékezel vagy a sérelmeidet dédelgeted?
Határozottan az a típusú ember vagyok, aki dédelgeti a sérelmeit és ha lehetőségem akad rá, akkor vissza is szúrok az illetőnek. Rossz szokás, de nem tudom elhagyni. Viszont, ha valaki belopta magát a szívembe, akkor fát is vághat a hátamon, mert sok mindent elnézek neki. Konklúzió: érdemes velem jóban lenni. :D
5. Sokszor, sokféle módon felvetődik könyves fórumokon, és én sem tudom kihagyni a kötelező olvasmányok-kérdést. Volt-e a kötelezők között olyan élményed, amelyikre azt mondod, hogy ez időt álló, ma is, ötven vagy száz év múlva is ajánlod az ifjúságnak?
A kötelező olvasmányok nem hagytak bennem mély nyomot. Nem érzem úgy, hogy a kötelezők közé beválogatott könyvek megszerettetnék az ifjúsággal az olvasást. Lehet, hogy időt állóak, de nem szívesen ajánlanám a fiataloknak. Az olvasás szeretetét máshogy kell elérni a gyereknél.
6. Ha már a könyveknél járok: sorozat (sok kötetes, mint pl. Kenyon Sötét vadászok sorozata), trilógia-tetralógia vagy önálló történetek?
Bármi jöhet. A sorozatot azért szeretem, mert többet lehetek együtt a kedvenc szereplőimmel a megismert és megkedvelt világban. A tri- és tetralógia azért jó, mert látszik a sorozat vége. Az önálló kötet pedig azért, mert nem kell remegnem a következő kötet megjelenéséért. Szóval mindegy, csak jó legyen a történet. 
7. Milyen nyelveken olvasol? Ha csak magyarul, szeretnél-e megtanulni más nyelvet és melyiket (az angolon kívül is:). Ha több nyelven tudsz, melyiket részesíted előnyben: az eredetit vagy a fordítást?
Csak magyarul. Nem tudok olyan szinten idegen nyelvet, hogy azon olvassak. Szeretni éppen szeretnék, de ugye ahhoz idő is kellene, na meg kitartás. :)
8. Lehet-e jobb szerinted egy fordítás, mint az eredeti?
Erről nem tudok nyilatkozni. (lásd: előző kérdés válasza.)
9. Meg szoktad nézni olvasás előtt, ki fordította a könyvet (egyáltalán: szempont a fordító?), s ha igen, vannak-e kedvenceid (rajtam kívül természetesen :D)
Meg bizony. Fontos a fordító. Vannak. Szeretem Farkas Veronika, Rédai-Miks Viktória fordításait, de az igazi kedvencem Kleinheincz Csilla és csodálatos mondatai.
10. Mi az, amit legjobban szeretsz az életedben? Ami segít továbblépni akkor is, amikor a legmélyebb gödörben érzed magad?
Tömör válaszom mindkét kérdésre: a férjem, a barátaim, a hobbim.



Most találnom kellene még 10 blogot, amely megfelel a feltételeknek. De hogy jár az, aki nem reagál rögtön a díjazásra? Úgy bizony, lemarad mindenről. Azok, akiknek szívesen felkínálná a díjat, már kapott mástól. Arról nem is beszélve, hogy ennyi kérdés megválaszolása után most agyalnom kellene a további kérdéseken és erre jelenleg nem vagyok képes. Időt kérek! Megpróbálom majd úgy alakítani, hogy összehozzam azokat a kérdéseket és találjak majd olyan blogokat, akiknek szívesen adnám tovább a díjat és még nem rendelkeznek vele. 
Kérem a türelmeteket! Ha mégsem úgy jönnének össze a dolgaim, akkor elnézést kérek, hogy ez a díjazás itt  és most megszakadt.

Köszönöm mindenkinek, aki megtisztelt a bizalmával! :)

5 megjegyzés:

cariad írta...

Kedves Shanara! Köszönöm a válaszokat. Ráadásul így még sokkal érdekesebb volt, hogy tíz helyett negyvenet is böngészhettem. Örülök, hogy még jobban megismerhettelek (és persze igyekszem nagyon jóban lenni Véled - ld. 4. kédés:D)
(Halkan kérnék valamit, ha nem nagy gond: lehetne Tigiből tigit csinálni - köszönöm! :-*)
:)

Shanara írta...

A halk kérés teljesítve. :)

cariad írta...

Tündérekkel és angyalokkal vagyok körülvéve! :-*
Köszönöm!
:)

Benkő Marianna írta...

Én biztos azt kérdeztem volna meg, hogy hogy bírod ezt a tempót? Hihetetlenül sok bejegyzésed van és nagyon sűrűn...

Shanara írta...

Akkor válaszolok a +1 kérdésre is, amelynek jogossága megkérdőjelezhetetlen. :)
Néha magam is úgy érzem, hogy nehezen, de nagyon szeretem csinálni és ez hajt előre. Más alkalommal csak úgy tolonganak a fejemben a gondolatok és muszáj kiírnom őket magamból, mert addig nem vagyok másra használható. :) Ilyenkor viszont gyorsan születik meg a vélemény. Az ilyen periódusokat kihasználva és az időzítés technikai adottságaival együtt próbálom tartani a viszonylag rendszeres megjelenéseket.
De tény, hogy sok időt töltök a blogolással. Egyelőre ez így kielégít, aztán majd lehet, hogy a későbbiekben jelentősen változni fog, esetleg ritkulnak majd a bejegyzések.

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons