Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. április 27., szombat

Nalini Singh: Angyalcsók (Angyali vadász 2.)

Kifejezetten szeretem azokat a sorozatokat, ahol egy páros és az ő kalandjaik állnak a középpontban, mert sokkal jobban el tudok így merülni a világban, mintha folyamatosan újabb és újabb kapcsolatok alakulása lenne az egymás után következő könyvek középpontjában. De még ezzel az eshetőséggel is ki vagyok békülve, ha létezik a történetekben egy vezérszál, ami átível az egymást követő regényeken és úgy érzem, hogy halad a történet. Nalini Singh két sorozata közül pontosan az előbbiekben leírtak miatt tetszik jobban az Angyali vadász, pedig az Egy világ - két faj - állandó küzdelem, azaz eredetiben Psy-Changeling sorozatban szereplő írások is nagyon jók, de mit tehetek, ha ebben a kérdésben már begyepesedettnek számítok. :)

Az angyalok világában olyan történt, amire eddig még nem volt példa: egy arkangyal szerelme halhatatlanná tett egy halandót, angyalt teremtett. Raphael igaz szerelme és önfeláldozása következményeként Elenából, a született vadászból angyal lett, aki egy évnyi kómát követően a Menedékben tér magához, a hátán szárnyakkal. Angyalnak azonban még nagyon gyenge és törékeny, éppen ezért az arkangyalok hatalmi játszmájában Raphael gyenge pontját jelenti, a rést hatalmának páncélján. A helyzet akkor válik igazán komollyá, amikor Lijuan, a legidősebb arkangyal elküldi az Elena tiszteletére rendezett bálra szóló meghívót. A bálig Elenának meg kell erősödnie, szárnyra kell kapnia, különben gyengesége miatt könnyű prédát fog jelenteni a jelenlévők számára. Közben a Menedékben - amely eddig a béke és a nyugalom szigete volt az angyalok számára - kegyetlen gyilkosságok és támadások történnek, amelyek elsődleges célpontja Elena és rajta keresztül Raphael. A gyilkosságsorozat felderítéséhez természetesen Elena képességeire is szükség van és ő a gyengesége ellenére is teljes elhivatottsággal veti bele magát a nyomozásba.

Az első teremtett angyal minden arkangyalból más reakciót vált ki, van aki igazi csodaként tekint a különleges lényre, más a kihívást látja benne, esetleg irigykedik az egyediségére és erre féltékenységgel reagál, megint mások gyengének és sebezhetőnek tartják, illetve Raphael ölebének, házi kedvencének és természetesen az arkangyal leggyengébb pontjának. A negatív érzésekhez kapcsolódó reakciók csak egy dologban egyeznek meg: Elenát el kell pusztítani. A vadásznak be kell bizonyítania, hogy méltó egy arkangyal szerelmére, ezért szigorú és kemény edzésbe kezd, tanulja a repülést, megismeri az angyalok történelmét, kiveszi a részét a gyilkosságok felderítéséből. A túl sok esélyes támadó és a mesterien kidolgozott gyilkosságok miatt a merénylő kiléte gyakorlatilag végig homályban marad.

Több érzékiséget és bensőséges jelenetleírást tartalmaz ez a kötet, mint a sorozat előző regénye.
Forrás
Raphael szerelmének élő bizonyítékát Elena szárnyai jelentik, a kómában töltött idő miatt azonban a kapcsolatuk eddig még nem tudott elmélyülni, a reakcióikat még nem tudták egymáshoz igazítani. Mindkettejüknek furcsa ez a helyzet, hiszen Raphael valamivel halandóbb lett, újak számára azok az erős érzelmek, amelyeket a vadász váltott ki belőle, Elena számára pedig az angyali létezés minden pillanata újabb kihívást jelent.
Az érzékiség és az erotikus jelenetek mennyiségének növekedése mellett ebben a kötetben valamivel kevesebb figyelem fordul a gyilkosságok és az egyéb történések felé. Természetesen nem hanyagolta el ezeket a részeket sem az írónő, de fel kell készülni rá, hogy a cselekmények egy jó része a hálószoba falain belül játszódik. Elena és Raphael kapcsolatának alakulásában fontos szerep jut a bizalomnak, az elfogadásnak, ennek a folyamatnak a része a múlt felidézése, amely által feltárulnak az olvasó előtt a vadász gyerekkorát és későbbi életét is meghatározó esemény részletei, valamint az arkangyalnak a szüleivel kapcsolatos emlékei és titkai is. Pozitívumként értékeltem a történetben, hogy megismerhettem a Hetek csapatának eddig meg nem nevezett tagjait, Naasirt, Aodhant és Galent, akiknek karakterei különleges, titkokkal teli és érdekes személyiségeket takarnak.
A Menedék bemutatásával, az újabb érdekes karakterek bevonásával és a támadások mögött álló motivációk folyamatos felfejtésével egyre több fátyol hullik le az angyalok világának titkairól, egyre jobban megismerhetjük a társadalmuk működésének bonyolult és sok esetben szigorú törvényeit. Ahogy az is egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az angyalok, a sokak által földöntúlinak, már-már éteri teremtményeknek gondolt lények mégsem olyan tökéletesek, mint amilyennek az emberek őket látják.

Az olvasási élményt sajnos csökkentették az előforduló szöveghibák és helytelen névhivatkozások. Ha valamivel korábban olvastam volna a sorozat előző részét, akkor elképzelhetően nem tűnt volna fel ennyi pontatlanság az utalásokban, de így bizony kizökkentettek az olvasás ritmusából. A borítóra tekintve viszont továbbra is csak a gyönyörű kifejezés jut az eszembe. Az az apró változtatás, amit az előző részhez képest módosított a kiadó tűnik jelentéktelennek és nagyon lényegesnek.

Ha a szerkesztési hibákat figyelmen kívül hagyom, akkor is meg kell állapítanom azt, hogy az erős sorozatkezdés után valamivel gyengébbnek éreztem ezt a történetet, mint az előző részt. Talán az akció és az érzelmi oldal közötti egyensúly utóbbi felé történő eltolódása okozta nálam a tetszési index csökkenését. Persze ettől és a pillanatnyi lelkiállapotomtól eltekintve a könyv még mindig jó és tetszett is, az angyalok világa továbbra is lenyűgözött összetettségével és nem utolsó sorban örökre rabja lettem a csodálatos szárnyaknak és ha nem lennék ennyire földhöz ragadt, akkor talán még a repülésnek is. Raphael annyit emlegette az angyalok táncát, hogy ezek után kifejezetten érdekel, mit is takar ez a kifejezés, amely reményeim szerint a következő, Angyaltánc című kötetben részletesen bemutatásra is kerül.



Pontszám: 8 pont
Kiadó: Egmont-Hungary Kft.
Kiadás éve: 2011.
Terjedelem: 432 oldal
A mű eredeti címe: Archangel's Kiss
Előzmény: Angyalvér
Folytatás: Angyaltánc, Angyalkard, Angyalárny
Sorozat: Angyali vadász
Sorozathoz illeszkedő novellás kötetek: A sötétség angyalai, Angyali szárnyalás
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2011.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons