Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2013. március 27., szerda

László Zoltán: Nagate

Pár évvel ezelőtt - amikor még nem mozogtam ennyire otthonosan a fantasy világában - már a kezembe akadt ez a könyv és el is olvastam a történetet. Az elmúlt évek távlatából a főbb események még felderengtek, de a részletek és a szereplők java már a múlt ködébe süllyedt.
Miért határoztam úgy, hogy újra előveszem ezt a könyvet? Mert a tavalyi évben megvásároltam a szerző két művét, amelyek közül az egyik, a Nulla pont Nagate világában játszódik és úgy gondoltam, hogy érdemes újraolvasni a regényt, feleleveníteni a világ működésének alapvető törvényeit, elmerülni a felépítésében, újra felidézni a szereplőit. Ez a döntésem azóta már kétszeresen is helyesnek bizonyult.

Nagate egy különleges világ, amelynek utcái folyamatosan változnak, térkép nem készíthető róla, épületei lerombolhatatlanok. Mágiával átszőtt, mágia által működtetett, viszonylag békés világ, ahol egymás mellett különböző fajok - óriások, orkok, ylfek, tündérek, gourrok, mallarmok és emberek - élnek a városvilág negyedeiben. Közel 20 évvel ezelőtt a Föld nevű bolygóról egy örvénylő alagutat nyitottak a városvilágra, amelynek célja átfogónak szánt piachódítási kísérlet lett volna. Az átjáró azonban bezárult és az azon átlépő közel száz földi ember Nagatén ragadt és azóta várja, hogy a Földiek helyreállítsák a két bolygó közötti összeköttetést. A fejlett földi technológia csúfos kudarcot vallott Nagate mágiájával szemben. A városvilágban rekedt földi emberek célja pedig a túlélés lett, amelynek érdekében megalkották az ipari forradalom nagatei megfelelőjét. A városvilág szerzetei múltjukat és kultúrájukat nagy részben hátrahagyva végzik napi munkájukat a Kapu menedzsmentje által megteremtett ipari zónában. A városvilágot több veszély is fenyegeti, a Felbomlás megkezdődött és gyorsan terjed, Kapu erejét belső konfliktusok, hatalmi harcok gyengítik, ráadásul a halhatatlan szerzetek között eddig nem tapasztalt ellenállás szerveződik Kapu hatalmának megdöntése céljából. Nagate lakói között elterjedt egy prófécia, mely szerint egy napon majd felbukkan egy mágiahasználó ember, aki megmentheti a városvilágot a pusztulástól. Lehet, hogy ez az idő most érkezett el? Ha igen, akkor Vizóra és társaira hosszú út és komoly, embert próbáló feladat, amolyan lehetetlen küldetés vár.

Sokat gondolkoztam, hogy a történet sci-fi vagy fantasy? Sci-fi, hiszen egy távoli, eddig ismeretlen bolygóra érkezik meg a fejlett technológiájú földi ember, illetve a technológiája használhatatlanná válásakor visszasüllyed a gőzzel és sűrített levegővel működtetett gépek korába. Ez utóbbi egészen steampunk hangulatot ad a regénynek. Ugyanakkor fantasy is, mert a mágia mindent átjár, Nagate lakói között sok a varázstudó szerzet és szó szerint megelevenednek a lapokon Tolkien könyveiből jól ismert szereplők. Szóval
Nagate világa JudLorint is megihlette.
amolyan sci-fibe oltott fantasyról vagy sci-fi hátterű, fantasy cselekményű történetről van leginkább szó. A lényeg viszont, hogy a könyv nagyon jó és érdemes elolvasni. :)

Nagate világa igazán lenyűgöző, az író alaposan kidolgozta és részletesen be is mutatta a városvilág felépítését és leírásai alapján könnyen átjárt, magával ragadott a negyedek hangulata. Engem leginkább ez a térképen meg nem jeleníthető, folyamatosan változó világ fogott meg.
"... mindenféle kontinuitásbeli és szinguláris anomáliák miatt az egyik utca nem feltétlenül ott végződik, ahol a másik kezdődik. (...) ... nagy távolságokban megeshet, hogy nyílegyenesen haladva is derékszögben érkezik vissza a kiindulási pontra az ember. Vagy még valószínűbb, hogy valami egészen más helyre, ami biztos nem ott van, ahol számítana rá."
"...Nagate furcsa viszonyai mindig csak egyetlen oda-vissza útra tették lehetővé a pontos navigálást. Így hát a renegát kereskedők párosával jártak - egyikük, aki már "visszautat" tett meg - irányított, a másik pedig jegyzetelte saját "odaútját"... És mindkettejük feljegyzéseiben más szerepelt, noha együtt utaztak - őrült egy világ ez, de hát senki nem állította az ellenkezőjét."
A városvilág adta egyedisége mellett számomra határozottan volt egy tolkieni hangulata a történetnek. A különleges képességekkel rendelkező, saját magában is kételkedő főhős, valamint a feladata elvégzésében  őt segítő útitársak, a cél felé vezető út leírása, a kalandok, próbák hangulata mind ismerős motívumként köszönt vissza. Mégsem veszett el a szerző a máshonnan is jól ismert hangulatban, hanem adalékként használta fel a történetében, mintegy szembeállítva ezt a mesebeli, mágiával átszőtt, változások nélküli kort a hirtelen megjelenő és térhódítását megkezdő ipari fejlődéssel, kizsákmányolással szemben.
Ez a fejlődés és a városvilágban élő halhatatlan lények lelkiismeret nélküli kihasználása eredményezi az ellenállás kibontakozását, melynek egyetlen célja Kapu megdöntése és a régi világ visszaállítása. A tündérek szerint a Felbomlást az emberek indították el, amikor megnyitották a két bolygó közötti átjárót. A pusztulás azóta is tart és egyre nagyobb méreteket ölt, amelyért a halhatatlanok legtöbbje az alkalmazott technológiát és ezen keresztül az idegen embereket okolja.
A forradalom szerveződése és kivitelezése adja a történet másik - a kutatással párhuzamos - szálát, amelyben emberi és egyedi sorsok tragédiái határozzák meg az egész városvilágot befolyásoló történéseket.

Egy részletesen kidolgozott, összetett cselekményű, mély jelentéstartalmat is hordozó történet elevenedik meg a könyv lapjain. Korok, vallások, nézetek, népek és egymástól lényegesen különböző célok követik egymást az olvasó tekintete előtt. A történet korántsem hibátlan, de határozottan jó és élvezhető. Bizonyos cselekmények nem okoznak meglepetést, hiszen egyértelműnek tűnik az események vonala, illetve a szereplők által képviselt nézetek és cselekedeteik is abba az irányba mutatnak, amire az olvasó számít a rendelkezésére bocsátott információk alapján. Az utazás Nostrall felé néha eseményektől mentesen, máskor feszültségekkel telve halad előre, de a vége kiszámítható: a kutató csapat úgy is eléri Városmélyt. Több meglepetést tartogat a Kapu körül zajló csata, a politikai ármánykodások, hatalmi játszmák sora. Az emberi döntések itt több érzelemnek és feszültségnek vannak kitéve, ezért lényegesen változékonyabbak és hatásuk is sokkal kiszámíthatatlanabb. Már önmagában is érdekes egyébként az alapszituáció, a halhatatlanokon uralkodó, erejüket igába hajtó halandók hatalma. A szereplők motivációit, a felgyülemlett dühöt, az elszántságot vagy éppen az elkeseredést rendkívül jól visszaadják a leírások, karakterek. A szereplők jelene mellett a múltjukat is megismerhetjük, így nyilvánvalóvá válik, hogy honnan indultak, milyen behatások miatt indultak el abba az irányba és jutottak el oda, ahol megismerjük őket a történet elején.
Nagate lényei, ahogy Enife elképzelte őket.
Felső sor: ylf, elf, ember, ork, óriás, leoben;
alsó sor: mallarm, nomád, manta, behemót, gourr, törpe.
Lények sokaságai alkotják a könyv szereplőit. Van olyan lény, akit könnyen el tudtam képzelni, mert a fantasy műfajában nem egyedi a szereplése. Volt azonban bőven olyan nagatei is, akik/amelyek csak ebben a könyvben tűntek fel és az író fantáziájának gazdagságát dicséri a megjelenésük. Sajnálom, hogy nem minden lényre sikerült azonos figyelmet fordítani, néhányról szívesebben olvastam volna részletesebb leírást.

A figyelemre méltó, szépen megfogalmazott és szinte hibátlan cselekményt felvonultató történetet egy csodálatos, Sánta Kira által rajzolt borító egészíti ki és teszi igazán feledhetetlenné, emlékezetessé.
Volt egy idő, amikor nagyon szkeptikusan álltam a magyar írók műveihez. Ha valaki hasonlóan vélekedik, akkor nyugodtan tegye félre az előítéleteit, vegye a kezébe ezt a történetet, merüljön el Nagate városvilágának titkaiban. Olyan mű ez, amely miatt büszkeséggel tölt el, hogy magyar szerző tollából származik, sok-sok irigykedés és itthon meg nem jelenő kötetek miatt érzett sóvárgások után, most először érzem azt, hogy sajnálom a magyar nyelven nem olvasókat, mert nem ismerhetik meg Nagate világát. Szegényebbek lesznek egy nagyon jó történettel, amelyet mi, magyar olvasók megismerhetünk és élvezhetünk. Tegyük akkor ezt, olvassátok el minél többen!



Pontszám: 8 pont
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2005.
Terjedelem: 354 oldal
Kiadói sorozat: Delta Műhely
A szerző egyéb kötetei: Nulla pont, Keringés, Hiperballada,
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2009.)
Egyéb: dedikált

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons