Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. október 30., kedd

Anne McCaffrey: Fehér sárkány (Pern sárkánylovasai 6.)

A Sárkányröpte és a Sárkányhajsza után ez a harmadik olvasásom és értékelésem a meghirdetett Anne McCaffrey emlékolvasásra. Természetesen ez is újraolvasás. :)


Zsaxom és Ruth élete már a kezdetektől kezdve hasonlított egymásra, majd össze is fonódott véglegesen. Zsaxomot a halott anyja hasából szakították ki, hogy később Ruatha alag törvényes ura lehessen. Ruth, Ramoth és Mnementh egyik fészekaljának különleges tojásából kelt ki. Lényegesen kisebb volt a tojása, mint a fészekaljtársaié. Tojásának héja nem akart megrepedni, a fészekben már mindenki lemondott a kis sárkányról, amikor Zsaxom feltörte  a kis sárkány tojásának - a többieknél lényegesen keményebb - héját, illetve késével felvágta az átszakíthatatlan belső hártyát. A kis fehér sárkányt úgy segítette világra társa, mint ahogy őt magát annak idején a bába. Az igézés megtörtént, életük összefonódott. Legfőképp róluk szól ez a könyv.

Ruth egy különleges sárkány. Már a színe is az, ugyanis fehér. Nincs másik ilyen színű sárkány Pernen. Zsaxom is egyedi ebből a szempontból, mert ő egy alag ura és sárkánylovas is egyben. A problémák is ebből adódnak. A nagyurak egy része az igézést követően szeretné, ha Zsaxom lemondana Ruatha alagról és a sárkányfészekbe költözne, sárkánylovasként élné életét. A sárkányvezérek és a céhes mesterek azzal nyugtatják meg őket, hogy Ruth kicsi és valószínűleg nem fogja megélni felnőtté válását, de ha még így is történik, akkor is annyira kicsi, hogy a sárkányokkal szembeni elvárásokat nem tudná teljesíteni. Az idő azonban telik és Ruth meghazudtol minden jóslatot. Bár a legkisebb sárkány marad Pernen, de megnő akkorára, hogy lovasát el tudja vinni a hátán és tud mindent, amit egy sárkánynak kell. Egyéb képességei pedig még kiemelkedőbbek is, mint a többi sárkányé.
Szükség is van ezekre a különleges képességekre, illetve Zsaxom néha meggondolatlan, de annál inkább szívből érkező cselekedeteire, mert egy esemény miatt a sárkányemberek dühe az egekbe csap és akár végzetes tettek végrehajtására is sor kerülhet. Mindezek mellett az északi földrész egyre szűkösebb a megnövekedett lakosszám miatt és bizony sok, birtokosnak nevelt fiúval rendelkező nagyúr is szemet vetett a déli földrész gazdagságára. A sárkányvezéreknek tehát a problémáikon túl lépve ismét előre kell tekinteniük és előrelátóan cselekedniük. Szerencsére ebben segítségükre van Pern hárfásmestere, Robinton is. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy a déli földrész egyszer, sok-sok fordulattal ezelőtt már lakott volt. Senki nem tudja azonban, hogy miért vált lakatlanná.


A képet itt találtam.
Sok mindenről szó esik a könyvben, de a legfontosabbnak ismét két szereplő életét és cselekedeteit tartom. Ruth növekedése és Zsaxom tettei a meghatározóak. Zsaxomnak is meg kell vívnia a saját harcát és még Ruth igényeire is tekintettel kell lennie. Ő maga is keresi azt, hogy micsoda is tulajdonképpen: nagyúr vagy sárkánylovas, fiú vagy már inkább férfi. Ruathai vére sem hagyja nyugodni és mindig valami újat akar kipróbálni, mindig feszegeti a saját határait. Sokat és nagyon szívesen tanul. Közben pedig szinte észrevétlenül változik igazi nagyúrrá és igazi szilárd személyiséggé.
Ebben a kötetben ismét kiemelkedő szerephez jutnak a tűzgyíkok. Egyre több van belőlük Pernen és gyakorlatilag már mindenhol ott vannak. Helyenként bosszantóak, de több esetben hasznosak. Néha még számomra is kicsit zavaróak voltak az apró gyíkok és úgy éreztem, hogy némiképp még a sárkányok szerepét is elnyomják a könyvben.

Már említettem az egyik korábbi bejegyzésemben, hogy a sorozat műfaji besorolás szempontjából a sci-fi és a fantasy határán mozog, bár alapjaiban a fantasy műfaja alá sorolom a történetet. A Fehér sárkányban ez a sci-fi elem valamivel erősebb, mint az eddigi kötetekben. A déli földrész korábbi lakottságából és a múlt titkainak feltárásából adódóan. A történetre erősen rányomja a bélyegét a kezdetek megismerése és sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a telepesek űrből való érkezésének és Pernen való letelepedésének motívuma is.



A sorozat előző köteteihez képest ez a regény más. A szálhulláson kívül más problémák foglalkoztatják most Pern lakosságát, amelyek nem kevésbé fontosak. Egyesek a jövőjükön gondolkoznak és az elkövetkezendő problémákra keresnek megoldást. Mások a múlt titkait kutatják. Több az elmélkedés a könyvben, a találgatás, ezért sikerült kevésbé cselekményesre ez a rész. Kíváncsi vagyok, hogy végül is sikerül-e feltárni a múlt titkait a következő kötetekben. Sajnos a magyarul megjelentek között már nincs olyan, ami ezzel a témával foglalkozna.

Számomra még mindig ez a kötet a harmadik legkedvesebb a sorozat magyarul megjelent részei közül, de nem tudtam annyira elmerülni a történetben, mint a Sárkányröpte és a Sárkányhajsza esetében. Zsaxom és Ruth szerethető karakterek és kettőjük fejlődése, bizonyítási vágya lenyűgöző. Jó volt újraolvasni, mert új élményeket is kaptam a történettel. Nagyon szívesen olvasnám a sorozat többi részét is. Remélem, hogy egyszer még megélem azt, hogy megjelenjenek magyarul. Addig is ugyanúgy ajánlom olvasásra ezt a könyvet a sárkányos fantasyt kedvelőknek, mint a sorozat eddigi darabjait.





Pontszám: 9 pont
Kiadó: Delta Vision
Kiadás éve: 2007.
Terjedelem: 560 oldal
Teljes ár: 2.490,- Ft (kedvezménnyel megvásárolható a kiadó webáruházában)
Eredeti cím: The white dragon
Sorozat: Pern sárkánylovasai
Előzmény: Sárkányröpte, Sárkányhajsza, Sárkányének, Sárkánydalnok, Sárkánydobok
Folytatás: Moreta, a Pern sárkányúrnője - Nerilka története
Forrás: magánkönyvtár (vásárlás, 2007.)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons