Könyvek erdeje

Ha eltévedtél a könyvek rengetegében, akkor segítek benne eligazodni.

2012. augusztus 9., csütörtök

Anthony Sheenard: Földfaló

Szélesi Sándor, alias Anthony Sheenard az egyik kedvenc magyar szerzőm. A Legendák földjén című sorozatát, a Dreamworld sorozatot szeretem, a novellás kötetei (A láthatatlan város, A csonkolás művészete) pedig igazi kedvenceim. Ezek után természetes kíváncsisággal fordultam az író többi, régebben íródott könyve felé is.
Az első dolog, ami feltűnt a könyvben, hogy kifejezetten titkolták, hogy magyar szerző művéről van szó. Maga a történet is Amerikában játszódik és nem is szerepel benne semmi magyar vonatkozás. Ez még nem is lenne baj, mert egy jó történet mindent feledtet. A nagyobb probléma az, hogy itt nem kapjuk meg a jó történetet.
A nyári táborba pihenés céljából érkező nyaraló vendégek furcsa körülmények között kezdenek eltünedezni. Ez önmagában még érdekes is lehetne, de a szerző annyira  félelmetesen akarja leírni az eseményeket, annyira borzolni akarja az idegeket, hogy az már inkább nevetségesnek tűnik, mint félelmetesnek. Nem hagytam félbe azonban a könyvet, mert bíztam az íróban. Eddig még nem csalódtam benne és a történetei vége mindig okozott valami meglepetést. Gondoltam, hogy most is szolgálni fog valami értelmes és csattanós válasszal erre a rengeteg sületlenségre. Ahogy haladtam a történettel és már csak 20-30 oldal volt hátra, kezdtem fokozatosan elveszíteni a bizalmat. Sajnos a könyv végén sem azt kaptam, amire vártam. Nem volt csattanó, nem volt logikus magyarázat. Olyan érzésem volt, mintha a szerző megírta volna ezt a szigetes sztorit, aztán nem igazán tudott vele mit kezdeni és hozzátett egy első és egy utolsó fejezetet, hogy adjon valami magyarázatot a közbenső történéseknek.
Igencsak kevéske dolog volt, amit értékelni tudtam a könyvben. Azért voltak benne megmosolyogtató részek és néha érdekesek is, de nem találtam meg a szerzőre oly jellemző stílusjegyeket. Azzal rendeztem le magamban, hogy mindenkinek kezdeni kell valahol. Csak megnyugtat, hogy az író nem ragadt le ennél a stílusnál, hanem továbblépett és fejlődött. Örök hálám ezért.
Kifejezetten örülök neki, hogy nem ez volt az első könyvem amit az írótól olvastam, mert akkora csalódást okozott és akkora logikátlanságot kaptam tőle, hogy biztosan nem vettem volna a könyveit soha többet a kezembe. Így viszont tudom, hogy ennél sokkal jobb író és tud ennél sokkal jobb, logikusabb, ütősebb, titokzatosabb és magyarosabb történeteket is írni. Én ezeket a regényeit szeretem. Ha rám hallgattok, akkor ezt a könyvét pedig messzire elkerülitek. Olvassatok a szerzőtől bármi mást, csak ezt ne!



Pontszám: 3 pontos
Kiadó: Cherubion Könyvkiadó
Kiadás éve: 1998.
Terjedelem: 256 oldal
A mű eredeti címe: -
Forrás: magánkönyvtár (molyos cserével)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Laundry Detergent Coupons